20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinistrul Energiei anunță măsuri de protecție socială la CEO

Ministrul Energiei anunță măsuri de protecție socială la CEO

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că în ședința de săptămâna viitoare va fi aprobat de către Guvern un Memorandum care va viza implementarea unor măsuri de protecție socială pentru companiile din minerit și energie.

Este vorba de societățile care produc energie pe bază de cărbune, precum Complexul Energetic Oltenia sau Complexul Energetic Hunedoara. Măsurile se vor aplica și la Compania Națională a Uraniului. Memorandumul ar putea cuprinde acordarea de asistență financiară angajaților care vor fi disponibilizați sau aprobarea unor acte normative pentru ca disponibilizații să poată să primească venit de completare pentru un an sau doi ani, până la ieșirea la pensie.

La Complexul Energetic Oltenia urmează să fie închise atât cariere miniere, cât și grupuri energetice pe bază de cărbune. Propunerea este ca din cele 11 grupuri energetice pe cărbune să mai fie păstrate doar două, la Termocentrala Rovinari. Și numărul de angajați, în prezent 12.000, se va înjumătăți în următorii 5 ani, potrivit Planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

Va deveni operational și Fondul de Modernizare

Ministrul Energiei a mai anunțat că este în curs de avizare la ministere Proiectul de Strategie Energetică Națională care va fi trimis pentru aprobare la Parlament. Va fi avizat în perioada următoare și Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice. 

Virgil Popescu a mai anunțat că Fondul de Modernizare va deveni operațional până la finalul acestui an și vor putea fi depuse primele proiecte. Fondul de Modernizare va avea două axe. Una va asigura finanțare nerambursabilă în procent de 70% pentru energie regenerabilă. A doua axă asigură o finanțare nerambursabilă de 30%, inclusiv pentru construirea de blocuri energetice pe gaze naturale, așa cum și-a propus Complexul Energetic Oltenia. CEO mizează inclusiv pe banii din Fondul de Modernizare pentru a implementa Planul de restructurare și investițiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS