22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDSU a aplicat cinci amenzi la SAJ Gorj, în cazul morții inspectorului DSP Adrian Dobrin

DSU a aplicat cinci amenzi la SAJ Gorj, în cazul morții inspectorului DSP Adrian Dobrin

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) Gorj a finalizat controlul cu privire la intervenția Serviciului de Ambulanță Județean(SAJ) în cazul inspectorului Direcției de Sănătate Publică, Adrian Dorbin, infectat cu COVID și, ulterior, decedat. Ventilatorul ambulanței care îl transporta pe pacient s-a defectat.

Departamentul pentru Situații de Urgență a stabilit că ventilatorul era alimentat cu ajutorul unui cablu improvizat și nimeni din conducerea SAJ Gorj nu a putut explica cine este autorul improvizației. Nu s-a putut afla nici cine a înlocuit siguranța care se arsese. Echipa de control a stabilit că exista un cablu de alimentare nou, dar care nu a fost folosit. DSU a mai descoperit medicamente expirate și electrozi de defibrilare expirați într-o ambulanță a SAJ Gorj! De asemenea, centurile pentru fixarea pacientului nu ar fi fost folosite.

În timpul verificării au fost găsite înscrisuri că în ambulanța respectivă era depistat în mod frecvent scrum de țigară. Au mai fost depistate deficiențe și cu privire la întocmirea fișelor pentru transportul pacienților. În final, DSU a decis să aplice cinci amenzi, dintre care una asistentului șef, alta directorului medical, precum și directorului tehnic. Departamentul a dispus realizarea a nu mai puțin de 10 tipuri de instruiri și reinstruiri pentru personalul SAJ Gorj. Conducerea Serviciului de Ambulanță Județean Gorj trebuie să informeze DSU cu privire la măsurile de remediere luate.

Mandatul lui Mitroi se apropie de final

În același timp se caută un candidat pentru postul de manager al Serviciului de Ambulanță Județean Gorj. Actualului manager i se încheie contractul în data de 13 aprilie. Așadar, peste o săptămână la conducerea Serviciului de Ambulanță Județean Gorj ar putea fi instalat un nou șef. Există varianta ca mandatul actualului director să fie prelungit pentru trei luni de zile.

Este însă greu de crezut că se va întâmpla acest lucru, dat fiind faptul că instituția a fost în ultima lună în atenția mai multor organe de control și chiar de cercetare penală, din cauza unui ventilator care s-a defectat pe una din ambulanțe. Salvarea îl transporta pe inspectorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, Adrian Dobrin. Nu este exclus însă ca Ministerul Sănătății să emită un ordin pentru prelungirea mandatelor managerilor de la serviciile județene de ambulanță pentru că sunt mai mulți șefi cărora le expiră mandatul pe 13 aprilie.

Actualul manager vrea încă trei luni cel puțin

Actualul manager al Serviciului de Ambulanță Județean Gorj și-a manifestat deja interesul pentru continuarea activității la unitate. În acest sens a întocmit o adresă destinată Ministerului Sănătății potrivit căreia Constantin Mitroi este în favoarea prelungirii mandatului său cu 3 luni. La cele trei luni se vor mai putea adăuga încă trei luni, până la organizarea unui nou concurs pentru postul de manager.

Este de precizat că actualul manager al Serviciului de Ambulanță Județean Gorj a respins de fiecare dată rezultatele controalelor care au vizat instituția, iar pe unele le-a contestat în instanță. Deși conduce de 4 ani instituția, Constantin Mitroi reclamă lipsa medicilor de pe ambulanțe și că personalul de specialitate nu este suficient. Este de amintit că prefectul de Gorj, Corneliu Răducan Morega, a declarat luna trecută că se impune demisia conducerii Serviciului de Ambulanță Județean Gorj, în urma neregulilor constatate de către Corpul de Control. Numai directorul medical Dan Vâlceanu a dat curs solicitării. Corpul de Control al prefectului a depus la Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj inclusiv o serizare penală pentru neglijență în serviciu. IPJ Gorj mai are în lucru un dosar penal pentru ucidere din culpă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS