10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNegocieri pentru salarii mai mari la CEO

Negocieri pentru salarii mai mari la CEO

Debuteză negocierile pentru creșteri de salarii la Complexul Energetic Oltenia(CEO). Săptămâna aceasta va avea loc prima ședință a Comisiei de Negociere dintre sindicate și administrație.

Discuțiile pe tema salariilor la Complexul Energetic Oltenia au întârziat cu o lună de zile. În mod normal ar fi trebut să fie demarate în cursul lunii martie. Lipsa unui Buget de Venituri și Cheltuieli cert și incertitudinile legat de ajutorul de restructurare pentru plata certificatelor de CO2 a făcut ca tema creșterilor de salarii să fie lăsată deoparte. Cel mai probabil, primele discuții legat de lefurile minerilor și energeticienilor vor debuta după jumătatea acestei săptămâni. Sindicatele nu concept să nu fie acordată o majorare a salariilor pentru angajații Complexului Energetic Oltenia. La rândul lor, cei din administrația vor juca în mod clar cartea situației economice dificile pe care o traversează compania energetică.

Vor să scape de o mie de salariați

Rămâne de văzut dacă vor fi găsite resurse pentru o mică majorare a lefurilor, având în vedere că numărul de salariați va scădea anul acesta cu aproape o mie de persoane. Prin urmare vor fi mai mulți bani la fondul de salarii, cel puțin teoretic. Primele plecări din companie vor fi cu data de 1 iulie. Este vorba în primul rând de angajații care vor începe să împlinească vârsta de pensionare și vor putea să iasă direct la pensie și nu să devină mai întâi șomeri.

Peste 500 de angajați vor ieși anul acesta la pensie de la Complexul Energetic Oltenia. Politica de resurse umane de la Complexul Energetic Oltenia depinde și de cum va arăta Planul de restructurare aflat acum în curs de analiză la nivelul Comisiei Europene.

Se estimează că până în 2025, compania energetică va avea mai puțin cu peste 4.500 de salariați. Vor rămâne și doar două grupuri energetice pe bază de cărbune, ambele la Sucursala Electrocentrale Rovinari. În rest, vor fi numai grupuri pe gaze naturale. Cel puțin acesta este planul de ultimă oră al administrației și ultimele intenții privind restructurarea colosului energtic au fost comunicate, și specialiștilor Comisiei Europene.

Salariații primesc luna aceasta și alte bonusuri

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia speră însă la salarii mai mari, în ciuda situației companiei. În luna aprilie cei 12.000 de salariați vor beneficia de o serie de bonusuri prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă Gorj. Astfel, în luna aprilie vor fi acordate tichetele-cadou de Ziua Muncii, în valoare de 1.300 de lei.

Va mai fi acordată și cota de cărbune în valoare de 600 de lei și tot sub formă de tichete-cadou. Ulterior, angajații vor avea posibilitatea să opteze și pentru a beneficia de cărbune în natură, contra cost, la un preț preferențial. Anul trecut, angajații care au optat pentru acest lucru au ridicat din depozitele companiei cantitatea de 10 tone de cărbune pentru încălzirea de iarnă și au plătit lignitul la prețul de producție.

În același timp continuă împărțirea voucherelor de vacanță, în valoare de 2.300 de lei pentru fiecare angajat. Lunar, se acordă câte 1.200 – 1.300 de tichete de vacanță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS