10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTermen decisiv în procesul pentru autorizația depozitului de gunoi de la Târgu Jiu

Termen decisiv în procesul pentru autorizația depozitului de gunoi de la Târgu Jiu

Vineri este programat primul termen în procesul care vizează situația depozitului de gunoi de la Târgu Jiu. După cum se cunoaște, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a dispus suspendarea autorizației integrate de mediu pentru depozitul administrat de firma Polaris.

Suspendarea vizează o peioadă de 6 luni de zile. Nu mai pot fi depuse deșeuri în depozitul de gunoi respectiv până când nu vor fi realizate o serie de investiții obligatorii. Este vorba de o instalație de captare și ardere a gazelor emanate de gunoiul în descompunere și de levigat. Firma Polaris a contestat decizia de suspendare a depozitului, iar vineri judecătorii vor analiza dacă depozitul mai poate sau nu funcționa. În același timp, deșeurile din Târgu Jiu sunt transportate la depozitul de gunoi de la Drobeta Turnu-Severin.

Află dacă vor mai ridica deșeurile

Există și o înțelegere între autoritățile din Târgu Jiu și conducerea firmei Polaris ca gunoiul să fie ridicat și transportat la Drobeta Turnu-Severin doar până pe 3 aprilie. Ulterior, în funcție și de verdictul instanței de judecată, va fi luată o decizie cu privire la continuarea activității serviciului de salubritate în Târgu Jiu, derulat tot de firma Polaris. Societatea respectivă a anunțat că la depozitul din Drobeta Turnu-Severin prețurile la depozitare sunt mult mai mari.

Prin urmare, Consiliul Local Târgu Jiu ar trebui să majoreze taxa de salubritate pentru agenții economici și pentru locuitorii orașului. Creșterea de preț ar trebui să vizeze doar perioada în care gunoiul va fi transportat în județul vecin. De precizat că reprezentanții depozitului de gunoi de la Târgu Jiu și-au asumat în fața autorităților locale și a celor de mediu că vor finaliza în mai puțin de 3 luni instalația de biogaz, și astfel, vor putea îndeplini cerințele din autorizația integrată de mediu, Orașul este poluat olfactiv cu gaze urât mirositoare care provin de la groapa de deșeuri administrată de societatea Polaris.

Controale ale Gărzii de Mediu

Începând de săptămâna aceasta, Comisariatul Județean Gorj al Gărzii Naționale de Mediu va demara acțiuni de control la toți operatorii de salubrizare de pe raza județului, în vederea ducerii la îndeplinire a tuturor prevederilor autorizatiilor de mediu cu privire la eliminarea deșeurilor de la unitățile generatoare.

Verificările se impun în condițiile punerii în aplicare a deciziei Agenției de Protecție a Mediului Gorj de suspendare pentru maxim 6 luni a activității operatorului depozitului de deșeuri municipale Târgu Jiu. Cei opt operatori din județul Gorj trebuie să transporte gunoiul la alte depozite autorizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS