5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNu sunt de acord să trimită la fier vechi grupurile pe cărbune de la CEO

Nu sunt de acord să trimită la fier vechi grupurile pe cărbune de la CEO

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia nu sunt de acord cu închiderea rapidă a grupurilor energetice pe bază de cărbune.

Liderii de sindicat vor ca procesul de restructurare a companiei să fie unul etapizat. Cu toate acestea, administrația Complexului Energetic Oltenia a anunțat că se va funcționa cu doar 3 grupuri pe cărbune din 2026 încolo, iar două vor fi în conservare.

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, a declarat că vor continua protestele din Piața Prefecturii din Târgu Jiu pentru scăderea vârstei de pensionare la CEO, având în vedere că nu mai sunt perspective de păstrare a locurilor de muncă.

„Mesajul liderului de sindicat a fost foarte clar, să protestăm în continuare pentru că el nu are încredere în promisiuni, ci în lucruri certe. Eu nu înțeleg cum putem să închidem două grupuri pe cărbune anul acesta și să le trimitem la fier vechi, în timpul în care se importă masiv energie electrică. Acesta nu este un Plan de restructurare, ci este disperare, să se facă pe placul Comisiei Europene. E nevoie de profesioniști care să elaboreze un Plan de restructurare serios, cu termene și date clare, să știm și noi cât va mai dura activitatea aceasta, nu cu date care se modifică de la o zi la alta, de la o săptămână la alta. Atunci avem dreptate să cerem scăderea vârstei de pensionare, să nu rămânem pe drumuri”, a declarat Manu Tomescu.

Închid deja două grupuri energetice în 2021

De precizat că administrația Complexului Energetic Oltenia a notificat Comisia Europeană că va închide două grupuri energetice pe cărbune, în iulie 2021. Este vorba de blocurile energetice 8 de la Ișalnița și 3 de la Turceni. De asemenea, compania va mai păstra 3 grupuri energetice pe cărbune după finalizarea procesului de restructurare(două la Rovinari și unul la Turceni).

În momentul de față, Comisia Europeană așteaptă un noul Plan de restructurare a Complexului Energetic Oltenia sau îmbunătățirea celor trimis deja. Administrația companiei a anunțat deja Comisia că va reduce la 3 din 11 numărul blocurilor energetice pe bază de cărbune. De asemenea, au fost parafate zeci de contracte de vânzare de energie electrică, unele până în 2026. Unul dintre cumpărătorii de energie electrică de la CEO va fi compania Tinmar. Rămâne de văzut dacă societatea va reuși să construiască grupurile pe gaze naturale și parcurile fotovoltaice până în 2026 pentru a înlocui grupurile pe cărbune care vor fi închise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS