19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO firmă din Alexandria vrea să deschidă o fabrică de panouri fotovoltaice pentru CEO

O firmă din Alexandria vrea să deschidă o fabrică de panouri fotovoltaice pentru CEO

O firmă din Alexandria este interesată să investească într-o fabrică de panouri fotovoltaice în județul Gorj.

Potrivit lui Daniel Burlan, președintele Directoatului Complexului Energetic Oltenia, au existat deja discuții cu șefii companiei respective care au aflat că planul de investiții noi al companiei energetice prevede construirea mai multor parcuri fotovoltaice.

Este vorba de un total de 8 parcuri fotovoltaice până în anul 2025. Puterea totală instalată va fi de 725 MW. Pentru realizarea investiției vor fi accesate fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană care susține prin diferite programe energia regenerabilă. Parcurile fotovoltaice sunt trecute în Planul de restructurare și decarbonare 2021 – 2025. Obiectivele vor fi amplasate pe haldele de steril de la carierele miniere sau în depozitele de zgură și cenusă închise ale termocentralelor din județele Gorj și Dolj.

Durata de viață de 20 de ani

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Termocentralele Rovinari, Turceni și Ișalnița, precum și la EMC Roșia – Rovinari. În total, compania pune la dispoziție sute de hectare de teren pentru construcția parcurilor fotovoltaice, Randamentul mediu anual al fiecărei instalații trebuie să fie de cel puțin 15%, iar durata de viață a fiecărui parc fotovoltaic trebuie să fie de cel puțin 20 de ani, cu o reducere maximă a randamentului de maxim 20% la sfârşitul acestei perioade.

De asemenea, în studiul de fezabilitate se mai vorbește despre “crearea posibilităților de introducere în circuitul economic a unor terenuri eliberate de sarcini tehnologice”. Sursa cea mai probabilă de finanțare este Fondul de Modernizare. Proiectele au fost trimise la Ministerul Energiei cu solicitarea de finanțare. Parcurile fotovoltaice vor fi primele investiții din Planul de restructurare și decarbonare care vor fi demarate la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Vor asigura și mentenanța

Firma din Alexandria este interesată nu numai să furnizeze panouri fotovoltaice Complexului Energetic Oltenia, ci și de activitatea de mentenanță pentru viitoarele parcuri. Astfel, va fi nevoie ca, periodic, să se asigure service și înlocuirea panourilor și a componentelor defecte sau uzate. Având în vedere dimensiunile investiției, va fi nevoie de zeci și sute de mii de panouri fotovoltaice, iar în viitor va fi de lucru pentru serviciile de mentenanță și de reparații. Acesta a fost și motivul pentru care firma din Alexandria a contactat Complexul Energetic Oltenia în legătură cu intenția de a se reorienta către surse de energie regenerabilă, cum sunt parcurile fotovoltaice.

Complexul Energetic Oltenia a mai anunțat că intenționează să construiască și grupuri pe gaze naturale la termocentralele Ișalnița și Turceni. Este însă nevoie de un aviz de la Comisia Europeană pentru Planul de restructurare a Complexului Energetic din Oltenia.

Au nevoie urgentă de bani pentru a rezista și după 30 aprilie

Până să ajungă în punctul de a demarat investițiile anunțate, Complexul Energetic Oltenia are nevoie urgentă de câteva sute de milioane de euro. Banii sunt necesari pentru plata certificatelor de CO2 aferente producției de energie de anul trecut. Este pregătit un nou ajutor de stat la Ministerull Finanțelor. Suma se ridică la peste 240 de milioane de euro. Acordarea unui nou ajutor de stat depinde însă de Comisia Europeană.

Forul UE a avertizat deja Complexul Energetic Oltenia să nu acorde al doilea ajutor de stat până nu va primi undă verde de la Comisia Europeană. Aceasta trebuie să avizeze un ajutor de stat multianual pentru CEO, până în 2025. Banii din ajutor vor fi utilizați cu precădere pentru plata certificatelor de emisii de CO2. Dacă ajutorul de 240 de milioane de euro nu va ajunge la CEO până pe 30 aprilie, Daniel Burlan, managerul CEO, a anunțat că societatea fie va accesa un credit bancar, fie va împrumuta certificatele de care are nevoie. CE nu este mulțumită momentan de Planul de restructurare al CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS