18.8 C
Craiova
luni, 28 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local Gorj Gorj: Proteste și suspendarea activității la Parchetul Județean

Gorj: Proteste și suspendarea activității la Parchetul Județean

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj și-ar putea suspenda activitatea, în situația în care se va ajunge la eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați și grefieri. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procurorul Cristina Ciobanu, a declarat că o decizie în acest sens a fost luată de Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul instituției.

Aceștia se pronunță împotriva eliminării pensiilor de serviciu pentru magistrați. În plus, au decis ca, în cazul în care se va întâmpla acest lucru, să organizeze proteste și să suspende activitatea, cu excepția soluționării unor cauze urgente.

„Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, întrunită în data de 21 ianuarie 2020, conform Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori, nr. 25/16.01.2020, pentru formularea unui punct de vedere referitor la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al procurorilor, a hotărât:

„Eliminarea pensiilor de serviciu ar constitui o afectare a statutului profesional”

Exprimarea dezacordului cu privire la eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistraţii judecători şi procurori, întrucât această eliminare ar constitui o afectare a statutului profesional, cu încălcarea independenţei justiţiei.

Considerăm că reglementarea în vigoare, conform Legii nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a pensiei de serviciu pentru magistraţi este justificată prin prisma specificului activităţii magistraţilor, care impune acestora obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite, care nu le sunt impuse celorlalţi asiguraţi din sistemul public general. Pensia de serviciu a fost instituită pentru a încuraja stabilitatea în serviciu şi formularea unei cariere în magistratură, fiind privită totodată ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept.


Interdicţiile impuse magistraţilor vizează activităţi care le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le menţină după pensionare un nivel de viaţă apropiat de cel avut în timpul activităţii.

De asemenea, tratamentul juridic diferit al magistraţilor în ceea ce priveşte sistemul de pensionare se justifică şi datorită riscului pe care îl implică exercitarea profesiei, cu un rol esenţial în apărarea drepturilor omului, a ordinii publice şi valorilor statului de drept.


Pensia de serviciu, astfel cum este reglementată în legislaţia actuală, nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au.

Prin Decizia nr.873 din 25 iunie 2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 433 din 28.06.2010, Curtea Constituţională a României a statuat că :

„Principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu”.


În considerentele aceleiaşi decizii, Curtea Constituţională a mai reţinut că atât în jurisprudenţa sa, cât şi în jurisprudenţa altor Curţii Constituţionale, s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei. De asemenea, prin Decizia nr. 20 din 02.02.2000, publicată în Monitorul Oficial nr.72 din 18.02.2000, Curtea Constituţională a României a stabilit că :

„ obligaţiile şi interdicţiile severe impuse magistraţilor, precum şi riscurile sporite cu care aceştia se confruntă, justifică în mod obiectiv şi rezonabil o diferenţiere a regimului juridic de pensionare faţă de regimul stabilit de alţi asiguraţi care nu sunt supuşi aceloraşi exigenţe, restricţii şi riscuri”., conform unui comunicat.

Alături și de demersul grefierilor

Magistrații din parchetul Județean Gorj susțin și demersul grefierilor cu privire la eliminarea pensiilor de serviciu pentru personalul auxialiar de specialitate. Prin urmare s-a decis în unanimitate organizarea de proteste.

„Avându-se în vedere că legislaţia în vigoare instituie grefierilor un regim de interdicţii şi incompatibilităţi similar magistraţilor, iar personalul auxiliar de specialitate constituie un real sprijin pentru judecători şi procurori în înfăptuirea actului de justiţie, în unanimitate procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, constituiţi în Adunarea Generală sunt de acord cu punctul de vedere exprimat prin adresa comună nr.4/ AGR/2020 şi 244/SNGJ/2020 din 21.01.2020 ale Asociaţiei Grefierilor din România şi Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial şi exprimă dezacordul cu propunerea legislativă de eliminare a pensiilor de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate. Procurorii îşi exprimă solidalitatea cu acţiunile desfăşurate de asociaţiilor profesionale ale personalului auxiliar de specialitate.

Totodată, în unanimitate procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, constituiţi în Adunarea Generală susţin ralierea la orice formă legală de protest, inclusiv prin suspendarea activităţii( cu excepţia cauzelor urgente), pentru susţinerea demersurilor Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţiei şi asociaţiilor profesionale, în vederea apărării statutului profesional al magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, ca garanţie a independenţei justiţiei.”, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

A fost reales edilul care a recunoscut că a...

Potrivit datelor electorale de la acest moment,...

ȘTIRI GdS

Biciclist accidentat pe strada Fraţii Goleşti

Un biciclist de 40 de ani, care nu s-a asigurat la schimbarea direcţiei de mers, a fost accidentat de un autoturism şi transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Portarul Silviu Lung jr. şi-a anunţat retragerea din echipa...

Portarul craiovean Silviu Lung jr. a decis să se retragă din echipa naţională de fotbal a României la doar 31 de ani....

Cod galben de instabilitate atmosferică în mai multe județe

O avertizare cod galben de instabilitate atmosferică pentru 28 de judeţe a fost emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Aceasta este...

Alegeri locale Craiova. Care sunt, de fapt, procentele obţinute...

Alegeri locale Craiova. Procentele anunţate aseară în urma exit-pollurilor nu prea bat cu cele rezultate la numărătoarea paralelă a partidelor.

România: 6.162 de teste, efectuate în ultimele 24 de...

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.372.340 de teste. Dintre acestea...

România: 30 de decese din cauza COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi, 4.748 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.