21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInvestiții pentru marcarea a 200 de ani de la Revoluția de la 1821

Investiții pentru marcarea a 200 de ani de la Revoluția de la 1821

Autoritățile județene se pregătesc să realizeze o serie de investiții pentru a pregăti momentul marcării a 200 de ani de la Revoluția de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu. Va fi pregătit un complex de manifestări dedicate Domnului Tudor și evenimentelor de acum două secole. Bicentenarul Revoluției va fi marcat, în primul rând, prin declararea anului 2021 ca Anul „Tudor Vladimirescu“.

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a declarat că va fi făcută o propunere ca guvernul să adopte măsura la nivel național. Vor fi atrase fonduri guvernamentale pentru repararea drumurilor care duc spre monumente dedicate Revoluției de la 1821. Va mai fi avută în vedere Casa Memorială „Tudor Vladimirescu“, precum și lucrări la monumentul din Câmpia Soarelui de la Padeș.

Născut într-o familie de țărani liberi

Tudor Vladimirescu s-a născut într-o familie de țărani liberi, cu o bună stare materială. A devenit unul dintre reprezentanții tinerei burghezii aflate în plină ascensiune: a fost arendașul mai multor moșii, vătaf de plai (subprefect) de Mehedinți și a practicat negustoria. A participat la războiul ruso-turc din 1806-1812 în fruntea unui corp de panduri olteni, fiind decorat cu ordinul „Sfântul Vladimir“ clasa a III-a și înălțat la gradul de locotenent. A călătorit mult în țară și în străinătate, a învățat câteva limbi străine și a legat o strânsă prietenie cu intelectuali ardeleni (Gheorghe Lazăr devenindu-i sfetnic apropiat).

Prin intermediul acestora a avut acces la lucrările unora dintre corifeii Școlii Ardelene. A dat dovadă de reale aptitudini de comandant și organizator militar, fiind cel care a pus bazele noilor unități de panduri, care trebuiau să devină nucleul „Adunării norodului“ – oastea revoluției de la 1821. Manifestări vor avea loc la Padeș, Vladimir și Târgu Jiu. La un moment dat, se discuta chiar de înființarea unui Muzeu Național Tudor Vladimirescu, dar autoritățile din Târgu Jiu nu sunt interesate de această idee.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS