20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentS-au aruncat în râul Gilort pentru a scoate crucea Bobotezei

S-au aruncat în râul Gilort pentru a scoate crucea Bobotezei

Un tânăr, de 33 de ani, din localitatea gorjeană Bălcești, comuna Bengești-Ciocadia, a scos pentru a unsprezecea oară consecutiv crucea Bobotezei din apa râului Gilort. Tradiția aruncării crucii sfinte în apa înghețată este păstrată de peste un deceniu la Bălcești, în localitatea de baștină a Mariei Lătărețu. Și de data aceasta, de Bobotează, preotul satului a oficiat o slujbă religioasă pe malul râului Gilort și a sfințit apa pentru localnici.

De asemenea, preotul a sfințit și râul din localitate, unde sunt adăpate animalele și care este folosit de localnici pentru udat și alte activități gospodărești. Prin urmare, Gilortul este prețuit de către localnicii din Bălcești, dar și din comuna Bengești-Ciocadia.

A prins din nou crucea Bobotezei

Ca în fiecare an, obiceiul locului a fost respectat. Astfel, preotul din Bălcești a luat o cruce din lemn pe care a sfințit-o și de care era legat busuioc și a aruncat-o în râul Gilort. Doi tineri s-au încumetat luni să sară în apă. Unul dintre ei a reușit să o prindă într-o vâltoare și a ieșit din apă pentru a o înapoia preotului. Ca și în anii trecuți, cel care a reușit să scoată crucea Bobotezei din apă este Marian Ciungu.

Bărbatul are 33 de ani și este militar de profesie, fiind angajat al Ministerului Apărării Naționale. A fost pentru a unsprezecea oară când tânărul a sărit în apa rece pentru a aduce la mal crucea sfințită. Marian Ciungu a declarat că de când face acest lucru este ferit de boli și de alte necazuri și i-a mers tot timpul bine în cursul anului. Spre deosebire de anii trecuți, de Bobotează nu a mai fost ger sau foarte frig și gheața a lipsit din apele râului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS