14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPetiție pentru reducerea numărului de treceri de pietoni nesemaforizate

Petiție pentru reducerea numărului de treceri de pietoni nesemaforizate

Zeci de locuitori ai municipiului Târgu Jiu au semnat o petiție inițiată online, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru reducerea numărului de treceri de pietoni nesemaforizate din municipiu.

Târgujianul Vlad Vanca, inițiatorul petiției pe siteul petitiionline.com, a identificat toate trecerile de pietoni din zonele intens circulate și a ajuns la concluzia că municipiul Târgu Jiu este orașul cu cea mai mare densitate de treceri de pietoni pe kilometru din România. Media în oraș este o trecere de pietoni din 140 în 140 de metri.

 „Chiar dacă orașul Târgu Jiu este mic, unde în general mai mult se stă și se așteaptă decât să se meargă, cu o infrastructură veche ce nu permite trotuare mai largi sau străzi fără mașini parcate, el bate, cu siguranță, la nivel național, alte orașe la densitatea trecerilor de pietoni/km. Au fost create zeci de treceri pe orice străduță, în apropierea oricărei intersecții, pentru ca lumea să se poată deplasa liberă și nestingherită, fără a se asigura, cu telefonul în mână, complet absenți de la ce este în jurul lor, sau adoptând mersul melcului, în ideea ca ei, pietonii, să nu fie stresați! Dă-i încolo pe șoferi…!! Ei nu văd că orașul este și așa mic?! Să mai meargă și pe jos, că doar „mersul pe jos face piciorul frumos”! Lăsând ironia și gluma la o parte, aceasta este o realitate total neplăcută în acest oraș! Poate că am exagerat zicând că sunt treceri de pietoni în medie din 140 în 140 de metri, dar, cu siguranță, sunt, în medie, din 141 în 141, sau… chiar mai puțin! Este o bătaie de joc la adresa tuturor locuitorilor orașului! Dacă Bucureștiul ar avea atâtea treceri/km, atunci ar fi, cu siguranță, un oraș blocat!“, potrivit petiției.

17 treceri în 2,4 kilometri

Vlad Vanca oferă și un exemplu. „Este vorba de una din cele mai circulate artere rutiere din municipiu. Traseul monitorizat este cel dintre Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ și mall-ul din oraș, pe lângă gara din Târgu Jiu.

Iată trecerile de pietoni întâlnite de un șofer pe traseu:

din sensul giratoriu de la trecerea de pietoni din fața Rectoratului, prima trecere de pietoni la 29 m, imediat după intersecția Republicii cu 22 Decembrie; a doua trecere, la nici 30 m de prima, în apropierea Comisariatului; a treia trecere, la 332 m, în apropierea sensului giratoriu de la CEO; a patra trecere, după 62 m, la ieșirea din sensul giratoriu; a cincea trecere, la 110 m de cea anterioară, în dreptul gării; a șasea trecere, la 38 m, înainte de autogară; a șaptea trecere, la 164 m, în fața Casei Tineretului; a opta trecere, la 48 m, imediat după ieșirea din sensul giratoriu de la Liceul „Spiru Haret“; a noua trecere, la 112 m de anterioara; a zecea trecere, la 176 m, la intersecția Titulescu cu Mioriței și Olari; a unsprezecea trecere, la 43 m, imediat după ieșirea din giratoriul de la Lido; a doisprezecea trecere, la 336 m, înainte de giratoriul de la Liceul Sportiv;

a treisprezecea trecere, la 40 m, la ieșirea din giratoriu; a patrusprezecea trecere, la 194 m, înainte de giratoriul Victoria cu 9 Mai (giratoriul cu cele mai lungi treceri de pietoni și polițiști ce stau la pandă să agațe șoferii ce nu cunosc schimbările din Codul Rutier, conform căruia trebie să acorzi prioritate de trecere pietonilor indiferent pe ce parte se află aceștia, dacă marcajul trecerii este continuu – fără refugii); a cincisprezecea trecere, la 45 m, …bineînțeles, imediat după ieșirea din sensul giratoriu; a șaisprezecea trecere …la nici 100 de metri de anterioara…


Cum vi se pare? Bătaie de joc!

Exact 2,4 km (a se vedea harta cu distanțe rutiere) cu 17 treceri de pietoni. Deci, la o simplă socoteală… cam o trecere la 141 de metri în medie! Mai mult chiar, nici una din aceste treceri nu este semaforizată! (puneți un semafor cu buton măcar….!) Nici nu vă dați seama câte noxe de la gazele de eșapament, rezutate de la mașinile ce așteaptă, se pot produce în fiecare punct pe care l-am specificat! , potrivit petiției.


Aceasta a fost semnată deja de câteva zeci de persoane. Inițiatorul petiției vorbește despre faptul că au fost trasate locuri de parcare lângă trecerile de pietoni, obturând astfel vizibilitatea șoferilor aflați în trafic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS