11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncă două focare de pestă porcină în județul Gorj

Încă două focare de pestă porcină în județul Gorj

Autoritățile sanitar-veterinare au depistat încă două focare de pestă porcină africană la nivelul județului Gorj. Potrivit prefectului de Gorj, Cristinel Rujan, este vorba de focare descoperite în comunele Mușetești și Slivilești.

Direcția Sanitar-Veterinară și autoritățile locale au luat măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii. Au fost luate măsuri de carantină și au fost aplicate covoare la intrările și ieșirile din localități pentru dezinfecția roților autovehiculelor. În prezent, în Gorj sunt peste 20 de focare de pestă porcină africană. Prefectul recomandă ca populația să nu se panicheze, întrucât au fost luate toate măsurile de dezinfecție și de prevenire a răspândirii bolii. În prezent, sunt confirmate focare de pestă porcină africană și în localitățile: Cruseț, Runcu, Brănești, Ionești, Târgu Jiu, Turcinești, Turburea, Bolboși și Mătăsari. Gospodăriile infectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatațiilor.

Sprijin de la cetățeni

DSVSA Gorj solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale.

„Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație. Pe această cale, dorim să readucem în atenția crescătorilor/deținătorilor de porcine din exploatațiile profesionale și nonprofesionale de suine, principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care le dețin“, potrivit Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS