22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn meșter de la Târgul meșterilor populari cioplește sculpturi cu securea

Un meșter de la Târgul meșterilor populari cioplește sculpturi cu securea

Sculptorul bihorean din Ceica, Radu Lazăr, prezent la Târgul meșterilor populari din România, găzduit de orașul Târgu Jiu, s-a apucat de sculptură în urmă cu aproape 15 ani. Bărbatul povestește că avea un han și s-a gândit să îmbunătățească imaginea lui cu câteva sculpturi. Ca atare a mers într-un târg unde din păcate a găsit lucrări nu tocmai frumoase, și foarte scumpe.


Întors acasă a realizat într-o oră prima sa sculptură ajutat doar de o secure.
Bihoreanul, de 49 de ani, spune că trăiește împreună cu soția sa, Maria, din vânzarea sculpturilor și chiar trăiește bine. Spune că nu vrea să meargă cu lucrările sale în străinătate, ci doar în România. S-a perfecționat cu fiecare lucrare realizată și a ajuns din ce în ce mai apreciat la nivel național. În lemn de tei sau de nuc, bărbatul sculptează şi câteva luni la o lucrare. Cel mai mult a sculptat jumătate de an la lucrarea intitulată „Luvru“. Probabil că a fost cea mai scumpă lucrare pe care a făcut-o, cea mai complexă și cea mai pretențioasă. Era o ramă cu o dimensiune enormă, de 2,00 pe 2,50. Lucrarea a fost comandată de un francez și este acum în Franţa.

A venit la Târgu Jiu

Radu Lazăr este prezent acum cu o parte din lucrările sale la Târgul Meșterilor Populari în centrul municipiului Târgu Jiu, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Spune că cea mai apreciată lucrare de târgujieni, până acum, la târg, este „Lupul dacic“.
Doar în prima zi a târgului, Lazăr a vândut patru lucrări. Bihoreanul spune că sculpturile care sunt făcute pentru a sta afară sunt date cu baiț pentru a rezista mai bine, iar cele de interior sunt date cu ceară. Radu Lazăr a participat la ambele ediții ale Taberei de sculptură de la Polovragi, realizând sculpturi deosebite.
De-a lungul timpului a reprodus lucrări celebre. Lupul dacic, Burebista, Gânditorul de la Hamangia şi perechea lui, dar şi simboluri şi chipuri din istoria României sunt principala sursă de inspiraţie a lui Radu Lazăr.
Sculptorul va sta timp de o săptămână în centrul municipiului Târgu Jiu, alături de meșteri din Oltenia și din țară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS