Acasă Local Gorj Festivalul Romani Kultura, dedicat tradiţiilor şi culturii rrome, la Târgu Jiu

Festivalul Romani Kultura, dedicat tradiţiilor şi culturii rrome, la Târgu Jiu

-

Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher şi Agenţia Naţională pentru Romi, cu sprijinul Instituţiei Prefectului – Judeţul Gorj, al Consiliului Judeţean Gorj şi al Primăriei Municipiului Târgu Jiu organizează la Târgu Jiu Festivalul Romani Kultura, în perioada 16-19 mai. Alin Bobu, reprezentant al comunităţii rrome din Târgu Jiu şi consilier pe probleme de rromi, a declarat că Festivalul Romani Kultura este un eveniment care îşi propune să valorifice şi să prezinte cele mai importante elemente ale culturii rome moderne şi nu numai. Ediţiile anterioare ale festivalului au avut loc, în cea mai mare parte, în Bucureşti. Anul acesta, cultura romă va ajunge pentru patru zile la Târgu Jiu, cu un un număr semnificativ de manifestări culturale. Organizatorii se vor deplasa în cartierele Meteor şi Obreja unde vor prezenta piese de teatru pentru copii. Un spectacol va fi găzduit şi de Teatrul „Elvira Godeanu”. Alin Bobu a mai spus că vor participa toţi liderii comunităţii rrome din judeţul Gorj. Organizatorii speră să aibă parte de vreme bună. În centrul oraşului vor fi prezenţi inclusiv meşteri populari care îşi vor valorifica produsele. Va avea loc şi o expoziţie de carte despre tradiţiile comunităţii rrome, precum şi o prezentare de produse culinare. Alin Bobu a spus că îşi doreşte ca astfel de manifestări să fie organizate măcar o dată pe an, dacă nu mai des.

Programul manifestărilor :

Joi, 16 mai
Ora 12.00 – Conferinţă Contribuţia minorităţii rome la dezvoltarea socio-culturală a României, expoziţie de personalităţi rome şi expoziţie de carte (la Instituţia Prefectului – Judeţul Gorj)

Vineri, 17 mai
Orele 10.00 – 21.00 – Târg de meşteşuguri rome, cu demonstraţii de lucru şi gastronomice, expoziţie de personalităţi rome şi expoziţie de carte (în Piaţa Prefecturii)
Ora 13.00 – piesă de teatru pentru copii Prinţul cel obraznic şi bătrânul înţelept (în cartierul Obreja)
Ora 15.00 – piesă de teatru pentru copii Prinţul cel obraznic şi bătrânul înţelept (în cartierul Meteor)
Ora 17.00 – piesa de teatru Marea Ruşine (Teatrul Elvira Godeanu)
Ora 18.30 – Moment muzical: Ansamblul Doina Gorjului (Piaţa Prefecturii)
Ora 20.00 – Moment muzical: Mahala Rai Banda (Piaţa Prefecturii)

Sâmbătă, 18 mai
Orele 10.00 – 21.00 – Târg de meşteşuguri rome, cu demonstraţii de lucru şi gastronomice, expoziţie de personalităţi rome şi expoziţie de carte (Piaţa Prefecturii)
Ora 18.00 – Moment muzical: Taraful George Calofir & Ştefania Calofir şi Neluţă Neagu (Piaţa Prefecturii)
Ora 19.30 – Moment dansuri tradiţionale rome – Roma Fest (Piaţa Prefecturii)
Ora 20.00 – Moment muzical: Viorica, Ioniţă şi Taraful din Clejani (Piaţa Prefecturii)
Ora 21.30 – Moment dansuri tradiţionale rome – Roma Fest (Piaţa Prefecturii)

Duminică, 19 mai
Orele 10.00 – 18.00 – Târg de meşteşuguri rome, cu demonstraţii de lucru şi gastronomice, expoziţie de personalităţi rome şi expoziţie de carte (Piaţa Prefecturii)

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Ziua vă aduce mult chef de vorbă şi mişcare. Sunteţi foarte expansiv şi precipitat, mai ales în relaţiile cu colegii şi...

Bancul zilei

Iubito, plec la sală. Ai vrea să mergi cu mine?Îţi par grasă?Dacă nu vrei să mergi, nu mergi!Acum sunt şi leneşă?Calmează-te, dragă!...