22.8 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2019
Acasă Local Gorj DGASPC Gorj își extinde rețeaua de asistenți maternali profesioniști

DGASPC Gorj își extinde rețeaua de asistenți maternali profesioniști

-

Numărul asistenților maternali de la nivelul județului Gorj va crește cu 50 în următorii ani. Astfel, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în parteneriat cu cele 47 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din ţară, utilizează fonduri europene pentru a extinde şi a profesionaliza actuala reţea de asistenţă maternală. Prin intermediul proiectului „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, până la sfârșitul anului 2023, actuala reţea de asistenţă maternală va fi extinsă cu aproximativ 4000 de persoane şi 15.000 de asistenţi maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă. Astfel, DGASPC Gorj va angaja, în următorii cinci ani, nu mai puţin de 50 de asistenţi maternali profesionişti (AMP), câte zece persoane pe an. Perioada de depunere a dosarelor pentru sesiunea de recrutare aferentă anului 2019 s-a finalizat, înscriindu-se 31 de persoane. Acestea au fost evaluate în vederea stabilirii capacităţii de a oferi îngrijire potrivită copilului care necesită o măsură de protecţie, fiind avute în vedere mai multe aspecte, între care: condiţiile materiale, starea de sănătate (atât a solicitantului, cât şi a tuturor celor care locuiesc împreună cu acesta), aptitudini parentale, profilul moral. Trei solicitanți au renunțat la solicitările de a deveni AMP, iar 9 solicitanți nu au îndeplinit condițiile necesare pentru a deveni asistenți maternali profesioniști. În perioada 01-12 aprilie 2019 se va desfășura etapa pregătirii, la care participă cei 19 solicitanți rămași.

Contribuția DGASPC Gorj la program

Proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” vine în sprijinul dezvoltării şi profesionalizării actualei reţele de asistenţi maternali, care reprezintă una dintre cele mai bune opţiuni pentru asigurarea creşterii şi îngrijirii copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială, autorităţile propunându-și să închidă toate centrele de plasament până la data de 1 ianuarie 2021. Durata contractului este de 5 ani, valoarea lui pentru DGASPC Gorj fiind de 28.694.448,08 lei, iar contribuţia Consiliului Judeţean este de 2%, respectiv 573.895,08 lei. „Prin intermediul acestui proiect se va dezvolta reţeaua de asistenţi maternali profesionişti de la nivelul DGASPC Gorj, derulându-se totodată și activităţi ce privesc dezvoltarea de instrumente, proceduri, mecanisme noi de formare profesională, îmbunătăţirea nivelului de competenţe al acestora”, potrivit lui Laurenţiu Diaconescu, directorul DGAPSC Gorj.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.