13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZiua Porţilor deschise şi înaintări în grad la ISU Gorj

Ziua Porţilor deschise şi înaintări în grad la ISU Gorj

Pompierii gorjeni organizează în acestă săptămâna Ziua Porţilor Deschise şi o serie de manifestări dedicate sărbătoririi specialiştilor în protecţie civile.

Pe 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468, a fost aprobat „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Acest moment este considerat data de naştere a protecţiei civile în România. Conceptul de protecție civilă a evoluat de la „apărarea pasivă” la „apărarea locală antiaeriană” în 1952, apoi apărarea locală antiaeriană își schimbă denumirea în apărare civilă în anul 1978, iar în anul 1994 apare oficial denumirea de „protecția civilă”.

86 de ani de protecţie civilă

În prezent, Protecția Civilă este reglementată prin Legea nr. 481 din 2004. Protecția Civilă este o componentă a sistemului securității naționale în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate. Semnul distinctiv international al protecției civile este reprezentat de un triunghi echilateral albastru pe fond portocaliu, conform Convenției de la Geneva din 1949. „Pentru marcarea a 86 de ani de protecţie civilă în România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Gorj va desfăşura o serie de activităţi dedicate acestei zile, după cum urmează: 27.02, intervalul orar 11:00-14:00 – organizarea unui punct de informare preventivă în incinta Shopping City Tg-Jiu, unde le vom prezenta cetățenilor reguli de prevenire a situațiilor de urgență; 28.02, între orele 10.00-15.00 – Ziua Porţilor deschise la toate subunităţiile ISU GORJ; 28.02 – Organizarea unei conferințe de presă, unde, pe lângă temele de interes general, vor avea loc înaintări în gradul următor înaintea expirării stagiului minim pentru cadrele militare care s-au evidențiat prin îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu”, potrivit ISU Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS