Acasă Local Gorj CEO ar fi avut profit în 2018 dacă nu ar fi crescut...

CEO ar fi avut profit în 2018 dacă nu ar fi crescut preţul la certificatele de CO2

-

Complexul Energetic Oltenia (CEO) ar fi înregistrat un profit de 500 de milioane de lei pe anul trecut, dacă nu ar fi existat creşterea masivă a preţului la certificatele de CO2. Potrivit lui Sorin Boza, directorul Complexului Energetic Oltenia, preţul anunţat iniţial a fost de 8,5 euro, valoarea estimată de Comisia Europeană pentru anul 2025. Anul trecut s-a ajuns şi la 25 de euro preţul unui singur certificat. Sorin Boza a mai declarat că bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul trecut a fost fundamentat pe un preţ de 8,5 euro pentru certificatele de CO2. S-a ajuns însă la cheltuieli foarte mari pentru certificatele de dioxid de carbon. Numai pentru 2018 se estimează cheltuieli de peste 250 de milioane de euro. Acestea trebuie achiziţionate până la finalul lunii aprilie 2019.

Profit posibil de 500 de milioane de lei

Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat pierderile sunt doar la nivel financiar şi nu din exploatare. „Vreau să vă spun că sunt vicepreşedintele asociaţiei pentru cărbune din Europa, şi toată lumea este speriată de nivelul certificatelor. Am creat bugetul pe 2018 pentru 8,5 euro, dar a explodat la 23 de euro, valoarea pe care Comisia o estima pentru 2025. La nivel operaţional suntem pe pozitiv, dar la nivel financiar suntem pe negativ din cauza diferenţei de la CO2. Dacă nu plătim CO2 la valoarea asta aveam un profit de peste 500 de milioane de lei“, a declarat Sorin Boza, directorul Complexului Energetic Oltenia. Pierderile estimate pe anul 2018 sunt de aproape un miliard de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscopul de weekend

Berbec Nu vă închideţi în carapace, indiferent de probleme. Contactul cu prietenii sau colegii vă poate scoate din starea emotivă. În plus,...