6.9 C
Craiova
duminică, 22 septembrie, 2019
Acasă Local Gorj CEO, în căutare de bani pentru certificatele de CO2

CEO, în căutare de bani pentru certificatele de CO2

-

Şefii Complexului Energetic Oltenia continuă discuţiile pentru accesarea unui credit bancar. Banii sunt necesari pentru cumpărarea ultimelor certificate de CO2. Joi, la București, au fost purtate negocieri cu mai multe bănci din România. În acest sens, la Ministerul Energiei, a fost prezent preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorinel Boza. Se intenţionează deschiderea unei linii de credit în valoare de 500 de milioane de lei. Numai anul acesta costul certificatelor de CO2 este uriaş. Este vorba de o sumă finală de peste 280 de milioane de euro. În 2018 a fost înregistrat cel mai mare preţ al certificatelor de CO2, respectiv 25 de euro. Compania nu are toate fondurile necesare pentru a achita certificatele de CO2 şi s-a ales varianta obţinerii unui credit bancar.An-record la preţul certificatelor de CO2

Potrivit conducerii CEO, 2018 este anul record pentru piaţa certificatelor de carbon (EU ETS), conform informaţiilor despre ultimele modificări ale preţurilor pe pieţele globale de carbon, actualizate de către Argus Emissions Markets. „2018, anul de referinţă al pieţei EUA, s-a încheiat la preţul de 25,10 €/t CO2, valoare mai mult decât triplă faţă de cea de la începutul anului, punctul culminant fiind atins în septembrie, la valoarea de 25,18 € /t CO2, acesta fiind cel mai mare preţ de închidere, din august 2008 până în prezent. Alte referinţe comparative ale evoluţiei pieţei EU ETS în anul 2018: februarie – preţul EUA atinge valoarea de 10 EUR /t CO2 pentru prima dată în ultimii şase ani; aprilie – veniturile lunare din licitaţiile EUA depășesc, pentru prima dată, valoarea de 1 miliard de euro; august – prețul EUA se dublează de la începutul anului calendaristic; septembrie – preţul EUA atinge cea mai mare valoare din ultimii zece ani / volumele tranzacţionate zilnic depăşesc 50 de milioane de EUA, pentru prima dată după 2014 / volumele tranzacţionate lunar, de la începutul anului, au atins cea mai mare valoare din ultimii trei ani; octombrie – licitaţiile EUA atrag oferte pentru 22 de milioane de EUA – cel mai mare volum ofertat pentru vânzare, începând din 2014 până în prezent; decembrie – preţurile EUA afişate aduc cel mai mare câştig lunar de după 2007, asigurând contracte de referinţă, încheiate în 2018, cu cel mai ridicat preţ din ultimii zece ani. De asemenea, conform informaţiilor Argus Emissions Markets, începând din anul 2010 până în prezent, în Europa au fost închise capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, care însumează aproximativ 33.300 MW. La nivelul CE Oltenia, suma cheltuită cu achiziţia certificatelor de CO2, în perioada iulie 2012 (data înfiinţării companiei) – decembrie 2017, este de circa 1,9 miliarde de lei, iar, ca urmare a evoluţiei pieţei EU ETS din cursul anului anterior, valoarea totală a certificatelor aferente anului 2018 ajunge la suma de circa 1,2 miliarde de lei“, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.