16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: 18 intervenţii pe zi la ISU

Gorj: 18 intervenţii pe zi la ISU

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Gorj şi-a prezentat bilanţul activităţii pe anul trecut. În anul 2018 forţele inspectoratului au fost solicitate să intervină la 6.665 situaţii de urgenţă, de aproximativ 18 ori/zi, faţă de 5.717 în anul 2017, reprezentând o creştere cu peste 16%. În anul 2018 subunitățile de intervenție ale inspectoratului au intervenit la 209 incendii, dintre acestea 142 de incendii manifestându-se la construcţii de locuinţe individuale. Activitatea de prevenire a incendiilor și-a adus aportul în acest an la scăderea numărului de incendii față de anul trecut. Din analiza intervențiilor se observă o creștere semnificativă a acțiunilor de protecție a comunităților, de la 1283 intervenții de acest tip în anul 2017, la 1604 în anul 2018. Majoritatea acestora au fost cauzate de fenomenele meteorologice periculoase care s-au manifestat violent pe teritoriul județului, cum ar fi inundațiile sau căderile masive de zăpadă din ultima perioadă.

Incendiile la vegetaţie uscată, în scădere

Incendiile de vegetație uscată au înregistrat o scădere semnificativă față de anul precedent, scăzând de la 585 în anul 2017, la 215 în anul 2018, vremea preponderent ploioasă din această vară cât și campaniile de informare preventivă desfășurate de inspecția de prevenire fiind principalele elemente care au determinant această scădere. Cu toate că fiecare situație de urgență din cele 6.665 la care ISU a intervenit are specificul ei, existând potențiale riscuri indiferent de amploarea acesteia sau de tipul de risc manifestat, pe parcursul anului 2018, prin complexitatea gestionării lor, se disting 4 intervenții din multitudinea de misiuni pe care le-am desfășurat. Cea mai grea intervenţie a fost la explozia urmată de incendiu produsă pe raza localității Hurezani la o conductă de transport gaze de sondă din data de 15 ianuarie 2018. În urma producerii exploziei și a incendiului au fost distruse total și parțial 8 autoturisme, 4 clădiri și linia de joasă tensiune. De asemenea, 5 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pentru gestionarea intervenției, a fost nevoie de intervenția autospecialelor de intervenție și a ambulanțelor SMURD din cadrul a două subunități ale inspectoratului și grupa operativă a ISU Gorj. Alături de forțele ISU la intervenție au participat și echipaje din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Serviciului Județean de Ambulanță și Serviciul Privat pentru Situații de Urgență al OMV Petrom.

Şcoli fără autorizaţie ISU

Activitatea Inspecţiei de Prevenire pe anul 2018 s-a concretizat în 870 de activități de control și 523 de activități pe linia avizării-autorizării. Un alt obiectiv prioritar l-a constituit identificarea şi autorizarea unităţilor de învăţământ, care necesită autorizaţie de securitate la incendiu ca urmare a lucrărilor de modernizare, extindere sau schimbare de destinaţie. La data de 31.12.2018, situaţia unităţilor de învăţământ care necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se prezintă astfel: din cele 118 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, 34 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 56 necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, iar la 28 nu este obligatorie obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Din cele 56 de unități de învățământ care necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu, 38 au obținut avizul de securitate la incendiu. „Astfel, cele 18 unităţi de învăţământ care fac obiectul autorizării din punct de vedere al securităţii la incendiu şi nu deţin acest act administrativ la data de 31.12.2018, se află în următoarele situații: Sunt în derularea procedurii de achiziţie a lucrărilor pentru îndeplinirea cerinţei esenţiale ”securitate la incendiu” necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, unele din acestea fiind cuprinse în Planul Național de Dezvoltare Locală; Sunt la stadiul de elaborare a documentaţiei tehnice. Cel mai important este însă faptul că toate unitățile de învățământ au întreprins demersuri pentru obținerea actelor administrative care certifică îndeplinirea cerințelor de securitate la incendiu”, potrivit ISU Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS