21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjControale ale inspectorilor DSVSA Gorj

Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj

Inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări tematice și fizice în unităţi supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate pe raza teritorială a judeţului Gorj (în localităţile: Alimpeşti, Arcani, Baia de Fier, Băleşti, Bâlteni, Bumbeşti-Jiu, Bustuchin, Padeş, Peştişani, Polovragi, Rovinari, Runcu, Săcelu, Stăneşti, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Tismana, Turcineşti).
Controalele efectuate au avut ca obiective principale:
– verificarea condiţiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranţei Alimentare 2018, a tematicilor propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare, precum și cu ocazia Slowride Transalpina Fest (Baia de Fier) şi a Târgului anual de la Polovragi – 77 inspecții;
– autorizarea unui centru de ambalare a ouălor (Târgu-Jiu);
– înregistrarea a 10 unităţi nou-înfiinţate cu activitate în domeniul alimentar: 4 magazine alimentare (1-Bumbeşti-Jiu, 1-Bustuchin, 1-Rovinari, 1-Târgu-Jiu), 1 supermarket (Rovinari), 1 restaurant (Bustuchin), 2 snack-bar-uri (Alimpeşti, Săcelu), 2 baruri (1-Bâlteni, 1-Bumbeşti-Jiu), precum şi a unui mijloc auto de transport pentru produse alimentare (Bumbeşti-Jiu);
– evaluarea în vederea clasificării funcţie de risc a unei unităţi supuse controlului: un bar (Alimpeşti);
– două controale inter-instituţionale (unităţi din Stăneşti şi Târgu-Jiu), împreună cu reprezentanți ai I.P.J. Gorj, pentru verificarea unor aspecte de siguranță alimentară (falsificare, combaterea evaziunii fiscale, condiții de transport, etichetare, asigurarea trasabilității produselor alimentare etc.);
– 2 controale în blocurile alimentare ale unor tabere şcolare;
– o prelevare de probe din lapte crud de vacă, pentru determinarea unui contaminant (aflatoxina M1);
– 15 teste de sanitaţie (ambalaje), 12 probe de apă tehnologică şi 6 prelevări de probe din alimente pentru verificarea respectării criteriilor microbiologice (NTG, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, stafilococi coagulazo-pozitivi, drojdii şi mucegaiuri, enterococi, bacterii coliforme, ;
– avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;
– verificarea restricţiilor referitoare la prevenirea apariţiei pestei porcine africane;
– eliberarea unui număr de 12 extrase din Registrul Național al Exploatațiilor;
– emiterea și distribuirea către proprietarii de bovine a unui număr de 492 de paşapoarte;
– verificarea deconturilor de acţiuni sanitare-veterinare de identificare şi înregistrare a animalelor aferente lunii iunie 2018.
În timpul controalelor efectuate în această perioadă, a fost constatată nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în unităţi situate în localităţile Padeş, Stăneşti, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Tismana, astfel:
– 10.000 lei la o carmangerie şi ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru 30 zile, pentru nerespectarea legislaţiei privind întreţinerea spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor de lucru (stare precară de igienă a tuturor spaţiilor şi suprafeţelor incintei); neconcordanţe între situația existentă şi atestările din documente. Sancţiune complementară: aplicarea sechestrului sanitar-veterinar pentru o cantitate de 260,30 kg carne şi preparate din carne, în valoare totală de 2243,35 lei;
– 600 lei la un supermarket, pentru deficienţe documentare privind SNCU;
– 600 lei la un restaurant, întrucât aparatura frigorifică prezintă zone neigienizate şi deteriorate, ruginite pe suprafețele exterioare; depozitare nesectorizată a alimentelor refrigerate (carne lângă verdețuri şi caşcaval) şi congelate (păstrăv lângă carne porc şi carne pasăre); nu s-a făcut dovada controlului stării de sănătate a angajaților şi nici a efectuării operațiunilor DDD;
– 600 lei la un magazin alimentar, întrucât, la data controlului, lucrătorul gestionar nu poartă echipament de protecție sanitară si nu respectă normele de igienă privind manipularea şi depozitarea produselor alimentare (direct pe paviment);
– 600 lei într-un magazin alimentar, întrucât chiuveta nu este echipată cu facilități igienice de spălare şi uscare a mâinilor; depozitare nesectorizată a alimentelor congelate (pulpele de pui în vecinătatea peștelui vrac).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS