Zeci de cazuri de abuzasupra minorilor au fost sesizate îl ultima perioadă la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Potrivit Lilianei Daviţoiu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, la Compartimentul de Invervenţii Abuz Neglijare au fost înregistrate de la îcneputul anului 62 de sesizări din care 29 s-au confirmat. Cea mai întâlnită formă de abuz este cea emoţională asupra minorilor proveniţi din familii aflate în proces de divorţ. „Avem zeci de sesizări de la începutul anului şi până în prezent. Din 62 de cazuri semnalate la Serviciul de specialitate 29 s-au confirmat şi sunt în analiză, iar diferenţa nu s-a confirmat. În mare parte este vorba de abuzuri din familii unde părinţii sunt în divorţ. În general nu se respectă dispozitivul deciziei judecătoreşti cu privire la încredinţarea minorului sau alte aspecte. Copiii sunt cei care suferă în astfel de cazuri”, a spus Liliana Daviţoiu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Lipsesc de la şcoală
Potrivit reprezentantei DGASPC Gorj, în ultima perioadă s-a constata o creştere a absenteismului şcolar în rândul copiilor de etnie rromă. A fost luată măsura într-un caz de plasare a unui copil la un asistent maternal profesionist. S-a constatat că micuţul era neglijat. Inspectorii DGASPC au acordat consiliere de specialitate altor zeci de familii şi minori. „Se observă o creştere a cazurilor de absenteism şcolar în rândul copiilor de etnie rromă. Până acum s-a instituit o singură măsură de protecţie specială la un caz. Este vorba de plasament la un asistent maternal profesionist, din cauză că a fost vorba de un copil neglijat. În celelalte cazuri, în urma evaluărilor s-au acordat servicii atât pentru copii, cât şi pentru o parte dintre părinţi. S-a acordat sevicii de: evaluare psihologică, consiliere socială, psihologică”, a mai spus Liliana Daviţoiu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.