Autorităţile din Gorj, împreună cu Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare din cadrul Consiliului Județean Gorj organizează co campanie de educaţie ecologică în rândul elevilor. Proiectul – concurs, invită elevii și profesorii din județul Gorj, în cea mai amplă campanie de educație ecologică desfășurată până acum în județ. În cadrul acestei campanii autorităţile doresc să ofere elevilor și profesorilor parteneri, cunoștințele și experiența acumulată în legătură cu protejarea mediului și mai ales despre colectarea selectivă a deșeurilor. Proiectul are ca scop încurajarea voluntariatului pentru toate vârstele și tragerea unui semnal de alarmă asupra faptului că – locul celor mai multe dintre deșeuri, nu este la groapa de gunoi, ci la reciclare. Modalitatea de desfășurare este prevăzută în două etape, prima se adresează elevilor din mediul urban, iar cea de-a doua se va adresa elevilor din mediul rural.

Cum se va desfăşura proiectul

Proiectul va consta într-o competiție destinată școlilor din cele 2 municipii și cele 7 orașe ale județului Gorj, cât și în organizarea unor seminarii şi workshop-uri de educare și conștientizare a tinerilor, dar nu numai, asupra problematicilor din domeniul protecției mediului și, în special, a colectării selective a deșeurilor. Unitățile de învățământ implicate în proiect vor organiza trei tipuri de activități: 1. activități de ecologizare; 2. colectarea selectivă deșeurilor atât acasă, cât și la școală ( hârtie-carton, PET-uri, doze aluminiu, baterii și acumulatori,inclusiv auto și DEEE-uri); 3. activități creative (desene, picturi, confecționarea unor materiale/obiecte din deșeurile reciclabile). „Primul pas către acest concurs este să fii de acord, să completezi un formular de participare și apoi să desfășori acțiunile propriu-zise. Înscrierea în concurs se face până la data de: 15.03.2018. La sfârșitul concursului, în data de 5 iunie 2018, de Ziua mondială a mediului înconjurător, care se va derula în contextul Anului Centenar, vor fi acordate mai multe premii şi menţiuni. Cu toate că în județul Gorj au fost realizate o serie de investiții (fonduri PHARE și investiții private) în domeniul gestionării deșeurilor, care asigură fundamentul sistemului integrat de management al deșeurilor apar deficiențe la partea de conștientizare a populației. Sistemul de colectare selectivă a deșeurilor menajere este relativ extins, însă nu funcţionează la parametrii la care a fost proiectat. În toate orașele şi în localităţile rurale într-o măsură importantă (50 de comune) a început colectarea selectivă a deşeurilor însă gradul de colectare a acestora este în continuare mic. De aceea prin acest proiect dorim să îmbunătățim aplicarea sistemului integrat de management al deșeurilor. Pentru a avea cetățeni responsabili în viața comunității, este nevoie ca atitudinile specifice să fie cultivate încă de la vârste fragede, din școală; în prezent ne confruntam cu o lipsă a măsurilor de conștientizare a populației. Ne propunem ca acest proiect să reprezinte un îndemn și un start pentru acel viitor verde care poate fi construit de o generație de copii educați și conștienți de importanța mediului în care trăiesc iar, în același timp, să contribuim real la responsabilizarea tinerilor privind protecția mediului înconjurător și să facem ceva concret cu un efect pozitiv pentru generațiile următoare. Educația și protecția mediului sunt obiective cheie pentru Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare Gorj de aceea am decis să demarăm acest nou proiect în 2018, care poate să reprezinte un punct de pornire spre realizarea acestor direcții”, a declarat directorul Serviciului Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare Gorj, Sandu-Ovidiu Borugă.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.