10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProcurorii i-au trimis în judecată pe avocaţii anchetaţi în dosarul ICM-CEO

Procurorii i-au trimis în judecată pe avocaţii anchetaţi în dosarul ICM-CEO

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților în dosarul care a vizat modul în care au fost recuperate de la fostul Complex Energetic Rovinari(actualul Complex Energetic Oltenia) creanţele Societății Comerciale pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA – SC ICM SA. Potrivit Parchetului General, procurorii au dispus trimiterea în judecată a următoarele persoane: Ana Aura Deleanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese (două acte materiale); Vasile Deleanu, acuzat de instigare la conflict de interese (două acte materiale); respectiv Andrei Teodor Ungureanu, acuzat de complicitate la conflict de interese(două acte materiale).

Contracte în familie

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2013, inculpata Deleanu Ana-Aura, de profesie avocat, asociat coordonator al unei societăți ce a fost desemnată lichidator judiciar al Societății Comerciale pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA – SC ICM SA (societate cu capital integral de stat, deținută de Ministerul Industriei și Comerțului, aflată în faliment), în exercitarea atribuțiilor sale, încălcându-și obligația de abținere, a îndeplinit acte prin care au fost obținute foloase patrimoniale pentru o societate avocațială la care era asociat soțul său, inculpatul Deleanu Vasile, și fiica acestuia, de asemenea avocați. În demersurile sale, inculpata Deleanu Ana-Aura a fost ajutată de către inculpatul Ungureanu Andrei-Teodor, asociat coordonator în cadrul societății de avocați, sprijinul acestuia materializându-se în încheierea în numele respectivei societăți a unor contracte de asistență juridică. La îndeplinirea acestor acte, inculpații Deleanu Ana-Aura și Ungureanu Andrei-Teodor au fost instigați de către inculpatul Deleanu Vasile, ce deținea calitatea de asociat majoritar atât la societatea desemnată ca lichidator judiciar al SC ICM SA, cât și la societatea avocațială, exercitând în fapt controlul asupra ambelor entități profesionale.

Sumele încasate

În mod concret, inculpata Deleanu Ana-Aura, în calitate de asociat coordonator al lichidatorului judiciar, a încheiat, în numele acesteia, cu societatea avocațială reprezentată de inculpatul Ungureanu Andrei-Teodor, două contracte de asistență juridică, acte care au generat obținerea de către firma de avocatură a unor venituri în cuantum total de 660.300,37 lei (532.500,30 lei plus TVA), societatea de avocați emițând în acest sens un număr de patru facturi fiscale. Cea mai mare parte a sumelor încasate au constituit foloase patrimoniale obținute de inculpata Deleanu Ana-Aura, soțul său, inculpatul Deleanu Vasile, și fiica acestuia din urmă. Procurorii au mai stabilit că unul dintre contractele de asistență juridică încheiat de lichidator avea ca obiect recuperarea sumelor datorate SC ICM SA de către Complexul Rovinari SA (actualul Complex Energetic Oltenia SA) cu care societatea deținută de Ministerul Industriei și Comerțului avea un litigiu. În urma încheierii acestui contract, în cadrul procedurii de executare silită, s-au obținut venituri în cuantum de de 435.710 lei (valoare fără TVA), din care suma de 43.571 lei a revenit inculpatei Deleanu Ana-Aura, suma de 326.782,5 lei inculpatului Deleanu Vasile, iar suma de 21.785,5 lei fiicei acestuia.

Judecaţi în Bucureşti

În baza celuilalt contract de asistență juridică, ce avea ca obiect reprezentarea juridică a SC ICM SA în două acțiuni judecătorești cu privire la un imobil situat în Târgu Jiu și care vizau radierea unei ipoteci, obținerea dreptului de superficie asupra terenului și înscrierea în cartea funciară, societatea de avocatură a obținut venituri în cuantum de 96.790,30 lei (valoare fără TVA), din care suma de 72.592,73 lei a revenit inculpatului Deleanu Vasile, iar suma de 4839,52 lei fiicei acestuia. „Totodată, din încheierea contractelor au fost obținute foloase patrimoniale și de către inculpatul Ungureanu Andrei-Teodor, care deținea o cotă de 10% din capitalul social al societății de avocați. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Curții de Apel București. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS