Acasă Local Gorj Ziua naţională fără tutun, marcată la Târgu Jiu

Ziua naţională fără tutun, marcată la Târgu Jiu

-

Autorităţile din Târgu Jiu marchează pe 16 noiembrie Ziua naţională fără tutun. Ziua Naţională fără Tutun este sărbătorită, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrelor teritoriale de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. În acest an, mesajul este cel promovat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), prin care sunt subliniate riscurile de sănătate asociate consumului de tutun, având ca temă “Tutunul, o amenințare globală în calea dezvoltării”.

Distribuire de pliante în şcoli

Campania din acest an se axează pe amenințările industriei tutunului în calea dezvoltării tuturor țărilor, incluzând sănătatea și bunăstarea economică a propriilor cetățeni. Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:. La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate. Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE). Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat. Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.

Manifestările de la Târgu Jiu

Pentru marcarea Zilei Naționale Fără Tutun la nivelul județului, în această perioadă Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj și partenerii locali tradiționali ( IPJ, DSP, Crucea Roșie Română) vor desfășura mai multe activităţi. Acţiunile se vor desfășura în rândul preșcolarilor de la Grădinița cu Program Prelungit „Mihai Eminescu” Târgu Jiu, elevilor de la Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” Târgu Jiu, Școala Gimnazială ,,Sfântul Nicolae” Târgu Jiu, Școala Gimnazială Bumbești Pițic , Liceul Tehnologic Roșia Jiu și Colegiul Tehnic nr.2 Târgu Jiu; Este programată o activitate de petrecere a timpului liber (organizarea de competiții sportive) în rândul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” Târgu Jiu; Totodată, va fi prezentată a legislația în domeniu, în parteneriat cu reprezentanții Poliției Municipiului Târgu Jiu, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” Gorj și Poliției Locale Târgu Jiu în rândul persoanelor angajate la unitățile de alimentație publică.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.