14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Autorităţile au centralizat pagubele produse de ultimele furtuni care s-au produs în judeţ

Gorj: Autorităţile au centralizat pagubele produse de ultimele furtuni care s-au produs în judeţ

Direcţia pentru Agricultură Gorj a centralizat pagubele produse de grindina căzută în urmă cu o săptămână şi jumătate în mai multe localităţi ale judeţului. Alin Petrică, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Gorj, a precizat că a fost aşteptat termenul legal pentru comunicarea datelor din teren, de către primării. În mod suprinzător nu au fost raportate pagube la suprafeţele cu plantaţii de viţă-de-vie. Cel mai probabil producătorii ştiau faptul că nu vor primi despăgubiri de la stat pentru astfel de culturi. Directorul adjunct Alin Petrică a precizat că au existat în schimb producători de legume care au raportat pagube. Este vorba de fermieri din Târgu-Cărbuneşti, Prigoria şi Bumbeşti-Piţic. Grindina a distrus solariile şi a afectat producţia de tomate. Oamenii au început să îşi repare solariile şi speră în continuare că vor primi subvenţia de 3.000 de euro oferită de Ministerul Agriculturii. Banii se acordă în cadrul Programul naţional pentru tomate, respectiv fermierilor care au cultivate tomate în spaţii protejate, respectiv solarii. Se apropie ultimele luni din an şi producătorii trebuie să îşi vândă arfa şi să prezinte documentele justificative pentru a beneficia de subvenţia acordată de către Guvern.

Crede că vor încasa despăgubiri şi prima de 3.000 de euro

Directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Gorj, a mai spus că este posibil ca producătorii de tomate să beneficieze de despăgubiri. Alin Petrică este convins că producătorii de tomate din Gorj înscrişi în programul de acordare a subvenţiilor de către stat îşi vor primi până la urmă banii, neavând nicio vină că solariile au fost distruse de grindină. „Este o situaţie extraordinară. A fost vorba de fenomene meteo extreme. O cantitate foarte mare de precipitaţii şi cu multă grindină. La viţa-de-vie unde s-au produs pagube nu a raportat nimeni şi avem pagube la solarii, unde oamenii aşteptă subvenţiile acordte producătorilor de tomate în funcţie de producţia vândută. Eu cred că se va găsi o soluţie şi pentru acordarea primei de 3.000 de euro. Noi am trimis şi situaţiile pentru despăgubiri. Vedem ce măsură de compromis va fi adoptată la nivel de minister”, a spus Alin Petrică, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS