Acasă Local Gorj Festivalul Lăutarilor Gorjeni, găzduit de comuna Bolboşi, ediţia a XXVIII-a

Festivalul Lăutarilor Gorjeni, găzduit de comuna Bolboşi, ediţia a XXVIII-a

-

Cea de-a 28 ediţie a Festivalului Lăutarilor Gorjeni are loc joi la Bolboşi. Organizatori sunt Consiliul Local şi Primăria Bolboşi, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, iar parteneri: Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Devenit tradiţional pentru judeţ, Festivalul lăutarilor gorjeni „Bolboşi 2017” se adresează tarafurilor lăutăreşti tradiţionale care folosesc în interpretare instrumente tradiţionale şi respectă tradiţia şi autenticitatea cântecului şi portului popular. Sunt invitaţi în concurs interpreţi din Gorj, în condiţiile prezentului, care intră în concurs pe două secţiuni: tarafuri şi rapsozi.

Condiţii de participare

La Festivalul-concurs pot participa numai tarafuri ai căror membri au vârsta minimă 18 ani şi rapsozi cu vârsta maximă de 30 de ani. În componenţa tarafului intră vioară sau fluier, braci, chitară, bas, fiecare taraf având 3-5 persoane, nefiind admise în concurs intrumente electronice. Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă sau doină şi un cântec de joc. Costumul popular este obligatoriu. Concursul se desfăşoară pe 21 septembrie, de la ora 16.00, pe scena în aer liber din Dumbrava Ohaba-Bolboşi. Concurenţii se vor prezenta la ora 15.00. Laureaţii ultimelor trei ediţii ( premiul I) nu au dreptul să mai concureze, iar un instrumentist care a evoluat într-un taraf, nu mai poate intra în componenţa altui taraf. Înscrierea pe secţiuni se face la faţa locului. Festivalul lăutarilor gorjeni de la Bolboşi este primul festival organizat după decembrie 1989 şi a fost realizat din dorinţa de a păstra în timp muzica tradiţională.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

Handbaliştii revin la treabă

Echipa masculină de handbal Universitatea Craiova reia meciurile oficiale din campionat în acest sfârşit de săptămână. Trupa lui Cătălin Popescu va primi,...