8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de cadre au rămas fără salarii, din cauza sporului de calculator

Zeci de cadre au rămas fără salarii, din cauza sporului de calculator

Profesorii Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu” din Târgu nu şi-au luat salariile de o săptămână. Zeci de cadre didactice din municipiul Târgu Jiu au mers joi în audienţă la senatorul Florin Cârciumaru pentru a-i cere sprijin în obţinerea sporului de canculator. Sporul de calculator se acordă de obicei personalului auxiliar din învăţământ. Este vorba de secretarii de şcoli, contabili şi chiar directorii. Aurel Popescu, directorul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu, este unul dintre profesorii care a mers în audienţă la parlamentarul de Gorj şi a cerut sprijin. Aurel Popescu a precizat că în unitatea de învăţământ salariile sunt întârziate cu o săptămână, din cauză că Inspectoratul Şcolar Judeţean a întârziat validarea sau invalidarea statelor de plată. Conform lui Aurel Popescu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean nu a avizat statele de plată pentru profesori, din cauză că lefurile inclus sporul de condiţii vătămătoare, respectiv sporul de calculator. Din acest motiv, plata salariilor este blocată de o săptămână.

Fără explicaţii

Directorul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu”, din Târgu Jiu, a mai spus că profesorii i-au cerut senatorului Florin Cârciumaru să intervină pe lângă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar pentru invalidarea sau validarea statelor de plată. Profesorii din cadrul instituţiei de învăţământ sunt extrem de nemulţumiţi şi ameninţă că nu vor mai intra la ore sau că vor picheta instituţii publice din municipiu. „Este această problemă care trenează de o săptămână. Am stat şi am aşteptat zi după zi să primim un răspuns oricare ar fi el de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. Nu primim nimic, deşi erau obligaţi să validze sau să invalideze statele de plată şi să le trimită mai departe. Indiferent care este opinia lor în legătură cu acest spor trebuia să îndeplinească procedura şi să se meargă mai departe, nu să blocheze totul”, a declarat Aurel Popescu, directorul Şcolii Generale „Alexandru Ştefulescu”, una din cele mai mari din municipiul Târgu Jiu.

Cer să li se plătească salariile

La rândul său, Antonio Săvescu, contabil în învăţământul preuniversitar, a declarat că sporul de condiţii vătămătoare a fost acordat, începând cu anul 2009. Practic în toate legile salarizării sporul respectiv a fost menţinut. Potrivit lui Antonio Săvescu şefii Inspectortului Şcolar Judeţean Gorj ar fi trebuit să aplice anumite proceduri legale, în ceea ce priveşte avizarea statelor de plată. „Nu se poate să ne plimbăm pe durmuri din cauza Inspectoratului Şcolar. Fiecare trebuie să îşi facă datoria acolo unde se află, dar cine o să răspundă, dacă oamenii nu o să mai intre la ore sau vor trece la proteste. Cum să îi laşi pe profesori fără salarii. Este de neacceptat acest lucru. Sunt drepturi care se acordă, iar cine nu este de acord îşi spune punctul de vedere şi mergem ma departe, nu blochezi totul”, a spus Antonio Săvescu.

Şeful ISJ spune că sporul nu trebuie acordat

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean(ISJ) Gorj, Ion Işfan, a declarat că nu are nicio putere de decizie în legătură cu soluţionarea problemei sporului de condiţii vătămătoare, întrucât nu este ordonator de credite. Astfel, potrivit lui Işfan, primarul este ordonator de credite şi de recomandarea ISJ se poate sau nu să se ţină cont la plata salariilor către profesori. Conform lui Işfan este necesar un regulament aprobat prin Hotărâre de Guvern pentru a stabili locurile de muncă unde sunt condiţii vătămătoare. „Eu nu sunt ordonator de credite, ci primarul este. Noi nu avem nicio legătură cu plata salariilor. Nu are legătură plata salariilor cu punctul nostru de vedere.”, a declarat Ion Işfan, inspectorul şcolar general din Gorj. Ion Işfan a mai declarat că şcolile au primit adrese din partea Ministerului Educaţiei în care se menţionează că acordarea sporului de calculator nu poate fi acordată. Işfan a precizat că la nivel naţional nu se mai acordă sporul de calculator din anul 2013. Şeful din învăţământul preuniversitar gorjean le recomandă directorilor de unităţi de învăţământ să respecte legea şi recomandările ministerului de resort. „Am primit o circulară de la Ministerul Educaţiei şi care vizează exact problema sporului de calculator. Nu este vorba de niciun fel de nelămurire. Acolo scrie clar că nu se poate acorda. Este nevoie de un regulament aprobat la nivel central prin care să fie stabilite locurile de muncă unde se poate acorda sporul de calculator. Acum trebue respectată decizia ministerului”, a mai declarat Ion Işfan.

Nu trebuie să aibe de suferit elevii

Senatorul de Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat că a primit joi dimineaţă în audienţă peste 20 de profesori şi s-a discutat pe tema sporului de calculator. Cârciumaru a declarat că va sta de vorbă cu Ion Işfan şi se va implica personl ca elevii să nu aibe de suferit în urma lipsei profesorilor de la ore. Parlamentarul a mai spus că îi va contacta şi pe ceilalţi parlamentari social-democraţi de Gorj pentru a găsi soluţii, la fel cum s-a întâmplat şi în alte judeţe. „I-am primit în audienţă şi au venit foarte mulţi. Problema trebuie să fie rezolvată şi nu ştiu cine ce face, dar nu trebuie să se ajungă în situaţia în care cei care au de suferit să fie copiii. Profesorii trebuie să rămână la ore. O să am o discuţie cu inspectorul şcolar general”, a menţionat Florin Cârciumaru, senator de Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS