8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMitropolitul Olteniei a slujit la hramul Mănăstirii Cămărășeasca

Mitropolitul Olteniei a slujit la hramul Mănăstirii Cămărășeasca

În ziua de pomenire a Tăierii capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul – Cămărăşeasca” din judeţul Gorj, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi..
Printre locaşurile de cult aflate sub purtarea de grijă a Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul se află şi aşezământul monahal Cămărăşeasca, judeţul Gorj, situat pe malul drept al râului Gilort, în proxima apropiere a oraşului Târgu Cărbuneşti. Marţi, 29 august, de praznicul Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, credincioşii au venit aici în număr mare pentru a sărbători împreună cu obştea de maici hramul sfântului locaş. Continuând tradiţia ultimilor ani, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită în altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, de chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în timp ce la strană răspunsurile au fost date de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

Mănăstirea Cămărăşeasca, file de istorie

După cum este specificat în pisania din pridvorul bisericii, Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul – Cămărăşeasca a fost ridicată în anul 1780 de către polcovnicul Mihail Colţescu, în timpul voievodului Alexandru Ispilanti. Biserica este construită în formă de corabie, din zid masiv de cărămidă, având pronaosul despărţit de naos, pridvorul fiind aşezat pe stâlpi ornamentaţi din piatră, în stil brâncovenesc, cu arcade în formă de semicerc. De-a lungul anilor a fost renovată de mai multe ori, dar pictura, în stil neobizantin, a fost păstrată în forma sa originală. În anul 2011, în curtea mănăstirii a fost strămutată din satul Pojogeni, comuna Copăcioasa, o biserică de lemn de o rară frumuseţe, monument istoric de la anul 1730. În timpul regimului comunist mănăstirea a fost închisă cultului, fiind reactivată după  anul 1989, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu. În prezent, aici vieţuieşte o obşte de maici condusă de stareţa Cristofora Drăghici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS