Acasă Local Gorj O biserică abandonată a devenit cea mai nouă mănăstire din Gorj

O biserică abandonată a devenit cea mai nouă mănăstire din Gorj

-


Cea mai nouă mănăstire din Gorj se află în comuna gorjeană Runcu, în satul Dobriţa, în apropiere de Spitalul de Pneumoftiziologie. Aflată la o altitudine de 780 de metri, Mănăstirea adăposteşte nouă maici, alături de stareţa Emanuela Vancea. Măicuţele sunt venite din toată ţara şi s-au adaptat traiului la cea mai nouă mănăstire din judeţ. Aşezământul monahal de la Dobriţa a primit statutul de mănăstire în anul 2015. Bisericuța mănăstirii este construită din lemn în stil maramureşan și reprezintă o adevărată oază de liniște pentru cei care îi trec pragul. Stareța Emanuela Vancea care a povestit cum lăcașul de cult care în urmă cu câțiva ani era abandonat s-a transformat acum în mănăstire şi este din ce în ce mai vizitată de credincioşi: „În anul 2005 a fost pusă piatra de temelie a Bisericii de către IPJ Teofan, cu Hramurile Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Mina. În 2010 a fost sinţită cu Hramul Sfântul Prooroc Ilie de către IPJ Mitropolitul Irineu. În 2015 s-a ridicat la statutul de Mănăstire, fiind aici nouă maici.Suntem din Maramureş, Dolj, Tismana, Argeş, Alba Iulia. Din mai multe locuri. Din zonă suntem trei. Ne descurcăm foarte bine. Suntem aproape în folosul creştinilor şi a bolnavilor aflaţi la spital ”, a spus stareţa Emanuela Vancea.

Alături de bolnavi

Locul de tihnă de acum a fost, însă realizat cu multă muncă, spune stareța mănăstirii care ne-a povestit cum, încet-încet a reușit alături de celelalte maici să planteze flori, dar și să crească animale și să cultive legume în solarul din curtea mănăstirii. Acum totul a prins contur, iar maica stareță spune că nu ar da pentru nimic în lume traiul liniștit de la lăcașul de cult, chiar dacă pe timp de iarnă cei din mănăstire rămân izolați. Credincioșii nu vin nici ei în număr mare să se roage la acestă mănăstire, întrucât este prea puțin cunoscută. Cei care iși alină totuși suferințele aici sunt bolnavii de la Spitalul din Dobrița care participă frecvent la slujbele care au loc la micuța Mănăstire Sfântul Ilie. „Pentru noi este bine. Este mai greu de urcat iarna pe drumul cu serpentine. Noi iarna rămânem aici şi ne descurcăm. De când a venit părintele a reuşit să ridice Biserica şi acum a prins viaţă. Este cea mai nouă Mănăstire din Gorj şi se află într-o zonă deosebită. Orice credincios îşi găseşte aici liniştea”, a povestit Emanuela Vancea. Din zona unde este poziţionată micuţa Mănăstire în zilele senine se poate vedea până la Rovinari şi chiar până la Turceni, înspre sudul judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Căutaţi compania altor oameni şi sunteţi dependent de atenţia lor. Dacă nu primiţi sprijin şi confirmări din partea partenerului sau a...