Gorj: Măsuri împotriva pestei porcine africaneÎn contextul evoluţiei a două focare de pestă porcină africană în două gospodării din municipiul Satu-Mare, confirmate la nivelul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, se impune creşterea nivelului de alertă, atât în rândul crescătorilor de animale, cât şi al medicilor veterinari de liberă practică, pătrunderea virusului în exploataţiile de porci din toată ţara fiind în acest moment un risc real.

Ancheta epidemiologică preliminară, efectuată în cazul celor două focare, a relevat suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina.

Avertizarea din timp a publicului fiind esenţială pentru menţinerea unui nivel ridicat de conştientizare şi de alertă timpurie în cazul suspiciunii unor evenimente de natură epidemiologică la animale, DSVSA Gorj informează, şi pe această cale, despre pesta porcină africană şi conduita care trebuie urmată în cazul unei suspiciuni de boală, până la această dată fiind deja organizate instruiri cu medicii veterinari din teritoriu, precum şi cu administratorii fondurilor de vânătoare cu privire la recunoaşterea bolii şi la măsurile care trebuie aplicate în cazul apariţiei unei suspiciuni.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici.

Boala nu se transmite de la animale la om.

Procentul de îmbolnăviri şi mortalitate este foarte ridicat, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii şi a restricţiilor impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.

În vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetăţenii sunt rugaţi să contribuie la depistarea şi anunţarea timpurie a cazurilor de boală şi să comunice oricărui medic veterinar de liberă practică împuternicit, medicului veterinar oficial sau direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, orice caz la porcinele domestice şi sălbatice care prezintă semne de boală, sau unde a observat o creştere a îmbolnăvirilor sau a cazurilor de moarte.

Prin urmare, orice cetăţean care vine în contact cu porcii domestici şi sălbatici şi recunoaşte următoarele semne de boală, trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitare veterinare pentru a lua măsurile necesare în cel mai scurt timp:

– mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt;

– temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 °C) şi stare febrilă; roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;


– lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii;

– vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi;

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin:

hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;

vectori biologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi);

vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala; sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte; animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus.

Pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Administratorii fondurilor de vânătoare şi vânătorii trebuie să anunţe DSVSA Gorj găsirea de porci mistreţi bolnavi sau morţi pe raza fondurilor de vânătoare pe care le gestionează.

Cetăţenii trebuie să aibă în vedere că este mai bine să raporteze orice suspiciune de boală, chiar dacă ea se va infirma ulterior, decât să nu raporteze deloc.

Numărul de telefon al DSVSA Gorj este: 0253226033Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 25 martie 2019

Actualitate

» Lăsat de Dragnea președinte la Cameră, Iordache a sesizat CCR în privința completurilor specializate. Șeful PSD vrea să scape de dosarul angajărilor fictive, invocând exact acest motiv
» Cazul copilului de 1 an şi 10 luni care a murit la Sanador, după o operaţie de hernie inghinală: Concluzia Colegiului Medicilor: Medicii, abatere de la buna practică
» Comisarul UE Pierre Moscovici: Marea Britanie încă mai poate să evite un Brexit fără acord
» Renunţarea la schimbarea orei de vară şi protecţia drepturilor de autor în mediul online, în prim-planul agendei noii sesiuni a PE
» Dăncilă revine, la câteva ore, asupra anunţului privind mutarea ambasadei din Israel. „Este o opinie personală”. Premierul recunoaşte şi autoritatea lui Iohannis

Publireportaj

» Comunicat de presă privind finalizarea proiectului „Dezvoltarea firmei Saben Auto 1957 SRL prin achiziția de utilaje”, smis 110925
» Importanța tratării lemnului împotriva incediilor, a insectelor și a ciupercilor dăunătoare
» Comunicat de presă privind finalizarea proiectului „Modernizarea Link Point SRL prin achiziția de echipamente tehnologice performante”, smis 103809
» Cea mai mare petrecere retro din România, găzduită de Sala Polivalentă
» Centrul Medical Phoenix, medici şi servicii de 10

Dolj

» Se opreşte apa în mare parte din cartierul Brazda lui Novac
» (Galerie foto) Craiovenii prinşi că aruncau gunoaie pe jos, puşi de Poliţia Locală să măture
» (Galerie Foto) Gardul bordurat, înlocuit cu gardul ornamental
» (Galerie Foto) Razie de proporţii pe şoselele şi în barurile din Dolj
» (Galerie Foto) Mormântul lui Cristi Neamţu, împroşcat cu noroi
» (Video) (Galerie Foto) Copilărie distrusă de sărăcie
» (Galerie Foto) Cum își înfrumusețează craiovenii grădinile
» Întreruperi energie electrică

Gorj

» Adolescent din Gorj, dispărut de cinci zile după ce a fost pedepsit pentru nota mică de la simularea evaluării naționale
» Gorj: Drumarii au găsit din nou gunoi pe marginea DN 67 C, în Rânca
» Gorj: Grevă japoneză la Cariera Lupoaia
» 13.000 de mineri şi energeticieni vor primi vouchere de vacanţă şi prime
» Se caută un nou şef pentru Inspectoratul Școlar Judeţean Gorj

Vâlcea

» Vâlcea: Restricţii temporare pe DN7

Sport

» Fotbal / Un an fără Nae Tilihoi
» Venus Williams, următoarea adversară a Simonei Halep, la Miami. „Întotdeauna este dificil împotriva ei”
» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova, perdantă în Trivale. Vezi situaţia la zi din Grupa Roşie!
» Au trecut cu bine de Dinamo
» Pandurii au spart gheaţa
» Tineretul joacă azi cu Danemarca

Bani & Afaceri

» Cum ar putea distruge o directivă UE micii transportatori

Sanatate

» Primul medicament pentru depresia postnatală, aprobat în SUA
» Cum ne ferim de alergiile de primăvară

Magazin

» Reţeta zilei: Cele mai pufoase clătite de post
» Horoscop
» Bancul zilei

Top