Şefii Direcției Agricole Gorj fac demersuri pentru înființarea de centre de colectare a lânii în județ. În acest fel, crescătorii de ovine urmează să beneficieze de un nou ajutor financiar din partea statului. Deși teoretic statul plătește kilogramul de lână, practic în județ nu există centre de colectare a acesteia. Şeful Direcției Agricole Gorj, Dan Tănăsescu a declarat că în momentul de față se poartă discuţii cu mai mulți crescători de ovine, în special din zonele de munte, interesaţi să deschidă astfel de centre, statul sprijinind financiar şi acest tip de investiţie. „Am luat legătura cu domnul primar de la Novaci. Vrea să înfiinţeze un centru de colectare, de preluare a lânii. Am discutat şi cu cineva de la Crasna. Acolo există o cooperativă. Sunt mai mulţi care doresc să se înscrie în această iniţiativă de constituire de centre de preluare a lânii. Am vorbit şi la Tismana pentru înfiinţarea unui centru. Problema este că este perioada în care mulţi sunt plecaţi cu oile la munte şi nu pot fi găsiţi pentru formalităţi, dar ne descurcăm. Este un mare avantaj pe care îl vor avea prin înfiinţarea acestor centre”, a spus Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Un leu pe kilogram

În urma înființării acestor centre, crescătorii de ovine ar putea primi până la 1 leu pe kilogramul de lână vândut. Ajutorul de minimis este publicat în Monitorul Oficial şi fermierii se pot înscrie deja să solicite fonduri: „A apărut deja ordinul în Monitorul Oficial. Suntem implicaţi în acest ajutor de minimis. Se va da un leu pe kilogramul de lână. Se pot înscrie tot felul de persoane şi de crescători, persoane fizice, întreprinderi individuale şi alte tipuri. Ştim foarte bine că la nivelul judeţului Gorj avem încă un număr semnificativ de crescător de ovine şi efective importante de ovine şi de caprine, în ciuda dificultăţilor din ultimii ani. Fermierii nu au abandonat această tradiţie a creşterii oilor, a păstoritului. Este vorba de zona submontană, în care încă avem efective importante de ovine în judeţul Gorj. Este o zonă propice creşterii ovinelor”, a mai declarat Dan Tănăsescu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.