10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExpertul angajat de România pentru dosarul „Calea Eroilor” la UNESCO vine la Târgu Jiu

Expertul angajat de România pentru dosarul „Calea Eroilor” la UNESCO vine la Târgu Jiu

Autorităţile centrale şi locale continuă demersurile de a include Ansamblul „Calea Eroilor”, de la Târgu Jiu, în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patromoniului au angajat un expert care se va ocupa de realizarea dosarului care va fi depus la UNESCO, pentru includerea operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu în Patromoniul Mondial. Reprezentanţii Ministerului Culturii nu vor să repete gafele din trecut, când documentaţia a fost incompletă, prost întocmită şi s-a procedat la retragerea dosarului. De data aceasta s-a apelat la un profesionist britanic. Acesta a mai lucrat şi pentru alte ţări şi este recunoscut în branşă ca un profesionist. Rămâne de văzut, dacă Ansamblul de la Târgu Jiu îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi admis pe lista Patromoniului Mondial al UNESCO.

Expertul Barry Gamble, la Târgu Jiu

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, Barry Gamble, expert Patrimoniul Mondial, va sosi pe 28 iulie la Târgu Jiu pentru a purta discuţii cu autorităţile locale şi pentru o vizită la Ansamblul „Calea Eroilor”, realizat de sculptorul Constantin Brâncuşi în municipiu. „Aşteptam această vizită şi este una extrem de importantă pentru noi şi pentru toţi cei implicaţi în demersul de a include Ansamblul realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu în UNESCO. Vor avea loc discuţii cu specialiştii de la nivel local, cu toţi cei implicaţi. Se vor pune la dispoziţie toate documentaţiile şi datele necesar şi va fi acordat tot sprijinul de care acest expert are nevoie. Sigur că analiza la faţa locului este cea mai importantă. Contează şi ce avem pe lângă acest Ansamblu la Târgu Jiu. Sunt puncte în plus pentru noi faptul că avem o tabără de sculptură cu tematică brâncuiană. Simpozionul de sculptură este unul internaţional şi are loc an de an.Este de asemenea, de punctat şi faptul că există un proiect de modernizare a Căii Eroilor şi a fost aprobată o primă finanţare”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu şi responsabil cu domeniul cultură la primărie.

Dosar retras în 2015

Comitetul care evaluează dosarele depuse la UNESCO pentru introducerea unor obiective în patrimoniul mondial, operează cu patru verdicte posibile: propune înscrierea bunului evaluat pe Lista UNESCO; propune să se aplice din nou, în anii viitori; propune amânarea intrării pe Lista UNESCO, până la remedierea unor neajunsuri; respinge categoric candidatura și propune neînscrierea. Autorităţile române au făcut primele demersuri pentru a înscrie Ansamblul de la Târgu Jiu pe Lista UNESCO, încă din 1991 – 1992. În mod inexplicabil, statul a renunţat la demersurile respective. În 2011, ideea a fost reluată la nivel local, ulterior fiind implicat şi Ministerul Culturii şi Instititul Naţional al Patromoniului. Dosarul a fost trimis spre analiză Comitetului UNESCO în anul 2015, însă a fost retras, fără o explicaţie oficială consistentă.

Dosarul a fost plin de greşeli

Dosarul de candidatură al Ansamblului „Brâncuși”, pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO, a fost trimis Comitetul de specialitate plin de greșeli de limbă și de conținut. Oficial, Institutul Național al Patrimoniului a anunţat faptul că a fostobligatorie retragerea documentului pentru că acesta era incomplet. Din această cauză exista riscul unei respingeri categorice. În acest fel, autorităţile române nu au fi putut să mai depună vreodată un dosar de candidatură în ceea ce priveşte includerea Ansamblului „Calea Eroilor” în Patrimoniul UNESCO. Documentul a ajuns în cele din urmă în presă, iar acesta era plin de greşeli, inclusiv de traducere. Textul prezenta informaţii preluate de pe internet. Întocmirea dosarului ar fi costat câteva zecii de mii de euro. Potrivit specialiştilor, pentru înscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial, bunul propus trebuie să corespundă unor criterii. Primul criteriu este ca produsul cultural să fie o capodoperă, iar al doilea să reprezinte o sursă de inspirație pentru domeniul respectiv.
Este necesar un traseu turistic
Este foarte important ca autorităţile să fie pregătite de data aceasta şi să nu mai facă greşeli pentru că s-ar putea să fie pentru ultima dată: „Ne dorim depunerea unui nou dosar de candidatură pentru anul 2018. Este foarte important şi ce se întâmplă în jurul Ansamblului, nu doar operele în sine. El este legat de oraş, iar oraşul a crescut în jurul Căii Eroilor. Prin activităţile de modernizare vom încerca să realizăm un traseu turistic. De asemenea, vom încerca să nu deschidem şantiere în tot oraşul în perioad de evaluare a Ansamblului. Calea Eroilor va devenit una exclusiv pietonală. Vor dispărea parcările stradale şi vom avea două parcări subterane.”, a mai declarat Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu. Este important şi ce se va întâmpla cu liniile de cale ferată care taie Calea Eroilor. Aici s-a propus amenajarea unui pasaj subteran, însă este necesară atragerea unei investiţii din partea CFR. Ansamblul „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu străbate oraşul pe o lungime de 1,5 kilometri şi este compus din patru monumente (Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului). Complexul sculptural a fost înaugurat în 1938.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS