29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjControale ale inspectorilor DSVSA Gorj

Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat, în perioada 17–23 iulie, inspecţii, controale tematice și fizice în sectorul alimentar și al sănătăţii animalelor, în unităţi supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate pe raza teritorială a judeţului Gorj (în localităţile: Aninoasa, Baia de Fier, Băleşti, Bărbăteşti, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Jiu, Crasna, Dăneşti, Fărcăşeşti, Jupâneşti, Licurici, Motru, Novaci, Padeş, Plopşoru, Polovragi, Rovinari, Runcu, Săcelu, Schela, Stăneşti, Tg.-Cărbuneşti, Tg.-Jiu, Tismana, Turburea, Turceni, Turcineşti, Urdari), pentru verificarea modului de asigurarea a conformității cu cerințele legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, în toate etapele lanţului alimentar, precum şi în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor.
Controalele efectuate în sectorul alimentar au avut ca obiective principale:
– verificarea condiţiilor de igienă în unităţi de producţie, procesare, distribuţie şi comercializare a produselor alimentare în unităţi supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor în baza Programului de Supraveghere și Control pentru anul 2017 şi a unor tematici specifice de control (controale în unităţile de alimentaţie publică situate în zone turistice, controale în unităţi situate în incinta staţiilor de combustibil, controale în târgurile anuale) – 131 inspecții;
– înregistrarea a 24 unităţi supuse controlului: 2 depozite alimentare în Tg.-Jiu, o pizzerie în Tg.-Cărbuneşti, un snack-bar în Săcelu, 5 restaurante (Baia de Fier-2, Motru, Padeş, Tg.-Jiu), 13 magazine alimentare (Băleşti, Bărbăteşti, Dăneşti, Licurici, Schela, Rovinari, Tg.-Cărbuneşti, Tg.-Jiu-5, Turceni), 2 mijloace de transport pentru produse alimentare);
– evaluarea a 10 unităţi în vederea clasificării în funcţie de risc: 2 laboratoare de patiserie şi o brutărie în Tg.-Cărbuneşti, o unitate fabricare vinuri în Tg.-Jiu, 2 depozite alimentare în Tg.-Jiu, 2 baruri (Tg.-Cărbuneşti, Tg.-Jiu) 2 restaurante în Tg.-Cărbuneşti;
– soluţionarea a două sesizări din partea consumatorilor (Băleşti, Tg.-Jiu);
– 12 probe prelevate pentru stabilirea nivelurilor de micotoxinelor, metalelor grele şi reziduurilor de pesticide din anumite produse alimentare;
– efectuarea de analize fizico-chimice pentru 11 probe de lapte crud (NTG, NTS);
– 6 examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare în unităţile de procesare (teste sanitaţie);
– examene de laborator pentru condiţiile microbiologice ale unor produse alimentare (14 probe de produse alimentare, 10 probe de apă potabilă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS