22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTuriştii urcă la Rânca să scape de caniculă

Turiştii urcă la Rânca să scape de caniculă

Turiştii au şansa să scape de caniculă şi de temperaturile extreme urcând în zona montană. Potrivit reprezentanţilor Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, Rânca şi Transalpina sunt destinaţiile perfecte pentru a scăpa de căldură pe timpul zilei şi pentru a beneficia de răcoarea munţilor. Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, a declarat că mii de turişti sunt aşteptaţi la sfârşitul acestei săptămâni să urce la Rânca şi pe Transalpina, având în vedere că temperatura este cu 10 şi chiar 20 de grade mai scăzută decât în comune şi în oraşe. Sunt foarte mulţi care în weekend vor ajunge pe Transalpina şi este justificat acest lucru. Acum chiar este plăcut pe Transalpina, deşi poate unii nu cred, însă avem în unele zile temperaturi de 12–14 grade Celsius în zona celei mai înalte şosele din ţară“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Autorităţile judeţene, în alertă din cauza valului de caniculă

Temperaturile extrem de ridicate anunțate pentru aceste zile au alertat autoritățile din județul Gorj. În urma anunţului făcut de meteorologi în ceea ce priveşte starea vremii, autorităţile judeţene s-au întrunit joi în cadrul unei şedinţe de lucru. Toţi şefii instituţiilor deconcentrate din Gorj au fost informaţi cu privire la această situaţie, pentru a fi pregătiţi în cazul în care cetăţenii vor avea nevoie de ajutor. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că temperaturile vor creşte alarmant în următoarele zile, astfel că se impune luarea unor măsuri la nivelul judeţului Gorj. Reprezentanţii DSP Gorj îi sfătuiesc pe cetăţeni să fie precauţi în aceste zile caniculare şi le recomandă, mai ales persoanelor vârstnice şi celor care au probleme cardiace, să nu iasă din locuințe în orele în care temperaturile sunt extrem de ridicate. Marius Boeriu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj, avertizează că, în cazul în care cetățenii nu vor respecta indicațiile medicilor, se expun la riscuri majore.

Puncte de prim-ajutor

Mai mult, Marius Boeriu, șeful DSP Gorj, a precizat că s-au instituit măsuri şi la nivelul unităţilor medicale din Gorj, fiind refăcute stocurile de medicamente, precum şi instalarea unor puncte de prim-ajutor. În următoarele zile, meteorologii avertizează că temperaturile vor ajunge şi chiar depăși 40 de grade Celsius, fiind cele mai mari valori înregistrate în ultimii ani în România. Având în vedere avertizările cod galben şi portocaliu care vizează creşterea regimului de temperatură pentru zilele următoare, ISU Gorj transmite populaţiei să ia măsuri pentru a se proteja pe timpul caniculei şi să evite expunerea la soare, dacă se poate, în intervalul orar 10.00 –18.00. „Având în vedere avertizările cod galben care vizează creşterea regimului de temperatură pentru zilele următoare, pentru evitarea incendiilor de vegetaţie uscată, se impune respectarea principalelor măsuri de prevenire a incendiilor, în contextul desfăşurării de către cetăţeni a focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale. Nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor duce la primirea unor sancţiuni contravenţionale, cuprinse între 100 şi 2.500 de lei“, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS