14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCriză de apă la Târgu Jiu

Criză de apă la Târgu Jiu

Aparegio face apel la populaţie să economisească apa
Aparegio face apel la populaţie să economisească apa

Aparegio Gorj a lansat un apel către populaţie să nu mai risipească apa. Potrivit Aparegio, rezervele de apă pentru alimentarea municipiului Târgu Jiu sunt afectate de secetă. Recomandarea este ca toţi cetăţenii să evite să mai ude grădinile, să îşi spele maşinile cu apa din reţea sau să o folosească pentru umplerea piscinelor. „Având în vedere perioada caniculară, SC Aparegio Gorj SA face un apel către toți abonații să folosească în mod rațional apa potabilă, evitând orice formă de risipă. Sursele principale de alimentare cu apă ale municipiului Târgu Jiu sunt surse de suprafață, ale căror debite pe albii sunt în continuă scădere ca urmare a lipsei precipitațiilor și temperaturilor ridicate. Pentru o gestiune bună a apei potabile este necesară implicarea cât mai responsabilă a cetățenilor. Este recomandat să se renunțe la udarea grădinilor, spălarea mașinilor și a covoarelor cu apă sau umplerea piscinelor de la rețeaua orașului“, a declarat Nicoleta Bărbat, purtătorul de cuvânt al Aparegio Gorj.

Apă la program în mai multe comune

De asemenea, mai multe localități din județul Gorj au început să se confrunte deja cu lipsa apei, în condițiile în care doar de câteva zile temperaturile au fost mai ridicate. Primarii comunelor unde se resimte o scădere substanțială a presiunii la apă au făcut deja apel ca cetățenii să nu mai folosească apa la udatul grădinilor și au început să furnizeze apă la program. De asemenea, aceștia au informat și Prefectura Gorj cu privire la acest aspect, mai ales că în cazul în care nu vor cădea precipitații, situația se poate agrava. Ciprian Florescu, prefectul județului Gorj, a declarat că i-a asigurat pe primari că vor primi sprijin pentru a furniza apă cetățenilor, în cazul în care va fi nevoie.

Ar putea trece la amenzi

Pe lângă Mușetești și Bălănești, localități care au informat deja Prefectura Gorj în ceea ce privește lipsa apei, probleme din acest punct de vedere sunt întâlnite și în comunele Prigoria, Urdari și Scoarța, unde deja apa este furnizată la program. Prefecul de Gorj, Ciprian Florescu, susține că există mai mulți factori care ar putea conduce la agravarea situației, în cazul în care nu vor cădea precipitații. Este vorba în primă fază despre risipa de apă pe care o fac cetățenii, dar și ca urmare a faptului că în cele mai multe dintre localitățile Gorjului nu au fost făcute investiții la rețelele de apă. Ciprian Florescu, prefectul județului Gorj, este însă de părere că cetățenii ar trebui mai întâi informați să fie mai responsabili în ceea ce privește consumul de apă, abia mai apoi să se treacă la sancțiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS