22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComplexul Energetic Oltenia a înregistrat în primele cinci luni un profit de 260 de milioane de lei

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat în primele cinci luni un profit de 260 de milioane de lei

Complexul Energetic Oltenia(CEO) a înregistrat pe primele cinci luni un profit de 260 de milioane de lei. Raportat la primele cinci luni ale anului trecut creşterea este semnificativă. Potrivit unui comunicat de presă cifra de afaceri a crescut cu 30%, iar în creştere este şi producţia de energie electrică şi lignit: „În primele 5 luni ale anului curent, CE Oltenia a demonstrat că se poate situa în rândul companiilor profitabile, rezultatele înregistrate urmând o direcţie puternic ascendentă faţă de intervalul similar al anului trecut. În această perioadă, CE Oltenia a funcţionat cu o medie de 8 grupuri energetice, acoperind o cota de până la 30% din piaţa de energie şi de cca 30% din serviciile de sistem necesare la nivel naţional. Comparativ cu primele 5 luni ale anului 2016, în Sistemul Energetic Naţional a fost necesar mai mult cărbune în perioada similară a anului 2017. Astfel, la nivelul CE Oltenia s-a înregistrat o creştere a producţiei de cărbune cu 20% şi a cantităţii de energie produse cu 25%. În acelaşi timp, deciziile de management implementate au condus la scăderea costurilor de producţie cu aprox. 9% pentru un MWh şi cu aprox. 13% pentru tona de cărbune. Această evoluţie a determinat o creştere a cifrei de afaceri în 5 luni 2017 cu cca 30% faţă de 5 luni 2016 şi un salt estimat al profitului brut de la – 20 mil lei, la + 260 mil lei”, conform unui comunicat de presă.

Programul de investiţii

Compania mai anunţă şi că îşi continuă programul de investiţii anunţat în acest an: „Programul investiţional prevăzut pentru perioada la care facem referire a fost respectat, fiind în derulare investiţii majore pentru reabilitarea grupurilor energetice nr.5 de la Rovinari şi nr.7 de la Turceni, amenajarea noului depozit de cărbune de la Roşia care va răspunde tuturor cerinţelor de mediu, precum şi modernizarea şi reparaţia capitală a unui excavator de la Lupoaia. De asemenea, a fost demarată procedura de implementare a instalaţiilor de denoxare la trei grupuri energetice potrivit termenelor de conformare şi au fost depuse documentaţiile necesare pentru reabilitarea şi modernizarea grupul energetic nr.3 de la Turceni cu posibilitate de finanţare din Planul Naţional de Investiţii. Faptul că, în acest moment, CE Oltenia nu are datorii către bugetul consolidat al statului, a onorat toate plăţile către băncile finanţatoare şi către furnizori la termenele contractuale, a achiziţionat necesarul de certificate de CO2 înaintea datei impuse pentru conformare şi are contracte de vânzare a energiei electrice încheiate pentru toate grupurile disponibile până în aprilie 2018, conferă încredere în continuarea evoluţiei ascendente a Complexului Energetic Oltenia pe parcursul acestui an. Continuarea eforturilor pentru viabilizarea financiară a societăţii rămâne o prioritate pentru conducerea acesteia, vizând o gestionare atentă şi permanentă a resurselor financiare, materiale şi umane de care dispune”, potrivit Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS