Acasă Local Gorj CEO nu a ieşit pe plus în urma creşterii preţului la energia...

CEO nu a ieşit pe plus în urma creşterii preţului la energia electrică

-

Complexul Energetic Oltenia(CEO) se pregăteşte pentru o perioadă grea în ceea ce priveşte vânzările de energie electrică. Dacă producţia va scădea în următoarele două trimestre sub o mie de megawaţi atunci doar Termocentrala de la Rovinari şi un grup de la Termocentrala Turceni vor mai fi în funcţiune. Potrivit conducerii Complexului Energetic Oltenia, când preţul energiei creşte, câştigul energiei pe cărbune este mult mai mic decât a celorlalte energii, care au costuri de producţie mai mici. „În toată această perioadă cu condiţii meteorologice extreme, Complexul Energetic Oltenia a fost unul dintre pilonii importanţi care au susţinut Sistemul Energetic Naţional. Din punct de vedere comercial, compania a vândut energie transparent şi concurenţial, pe toate pieţele administrate de către OPCOM, răspunzând în acelaşi timp la toate solicitările TRANSELECTRICA. Acest comportament corect pe piaţă poate fi confirmat de ANRE şi de OPCOM. Ca argument, CE Oltenia a avut permanent afişate oferte corecte de vânzare pe termen lung, pe site-ul OPCOM, la secţiunea PCCB-NC şi PCCB-LE şi nu a avut oferte de cumpărare pe PZU. Dacă în prima luna a anului, preţurile pieţei au valori crescute, pentru rezultatul financiar al CE Oltenia la nivelul întregului an, acest aspect are un impact nesemnificativ în comparaţie cu pierderea care se înregistrează în trimestrul II al anului, ca urmare a scăderii consumului, cotei de piaţă a energiei pe bază de cărbune (până la 15%, faţă de 30% în perioada de vârf de iarnă), precum şi a preţului energiei pe piaţă”, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

Se pregătesc de pierderi

Conducerea Complexului Energetic Oltenia apreciază că vânzările bune din prima lună nu vor compensa cheltuielile din următoarele două trimestre: „În trimestrele II şi III, producătorii de energie pe bază de cărbune nu se mai află în atenţia presei, eforturile făcute de aceştia pentru menţinerea siguranţei energetice a SEN în perioada de iarnă sunt uitate, iar pierderile pe care le înregistrează ca urmare a reducerii preţurilor pe pieţe, în condiţiile creşterii producţiei hidro şi regenerabile, nu mai prezintă interesul opiniei publice. Doar că, pentru iarna următoare sau pentru eventualele situaţii de secetă a anului, CE Oltenia trebuie să efectueze lucrări de întreţinere care să asigure starea tehnică normală de funcţionare a grupurilor energetice şi a capacităţilor miniere, veniturile necesare programelor de mentenanţă şi investiţii situându-se la un nivel minimal. Producătorii de energie pe bază de cărbune, având cele mai mari costuri de producţie, nu pot avea beneficii mari, în comparaţie cu ceilalţi jucători din piaţă care au costuri de producţie mult mai mici, nici în perioada în care preţurile cresc. CE Oltenia şi-a exprimat public aprecierea asupra demersului autorităţilor competente de a analiza modul de funcţionare a pieţei de energie electrică luând în considerare atât preţul, cât şi volumul tranzacţiilor realizate pe pieţele angro pe termen scurt în corelare cu tranzacţiile realizate pe termen lung”, conform CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

700 de ameninţări, au fost trimise de către doi copii unei fete de 13 ani

Doi băieţi cu vârste de 13 și 15 ani sunt cercetați de polițiștii din Galați, după ce au trimis peste 700 de mesaje de amenințare, unele chiar cu moartea, unei fete de 13 ani. Unul dintre ei este coleg de școală al fetei, iar celălalt este elev la un liceu din oraș.

Managerul CEO, Sorin Boza, schimbat din funcție

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a fost înlocuit luni din funcție. Decizia a fost luată de către Consiliul de Supraveghere al...