Ionel Ilie, director de vânzări în Complexul Energetic Oltenia(CEO), a declarat la un forum pe teme energetice că firma pe care o reprezintă a vândut cantităţi importante de energie în ultimele luni, însă nu suficient de mari încât să fie sigură că va putea evita pierderile pe trimestrul al doilea. „De mult aşteptam să ne bucurăm de preţuri”, a spus Ilie, întrebat dacă CE Oltenia s-a bucurat de preţurile mari din ianuarie. În opinia mea, sunt trei categorii de cauze care au determinat ce s-a întâmplat în ianuarie, unele sunt de ordin legislativ şi aştept ca, după analiza care va fi efectuată, să se elimine cauzele care au determinat participanţii la piaţă să activeze în principal pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare – n.r.). Dar PZU este una dintre pieţe. PZU şi Piaţa de Echilibrare ar trebui să însemne mai puţin cantitativ decât înseamnă acum. Piaţa de Echilibrare trebuie să fie mai penalizatoare, astfel încât să determine participanţii la piaţă să determine contracte pe termen lung”, a spus Ionel Ilie.

CEO nu s-a comportat anormal pe piaţă

Ionel Ilie a precizat că în această perioadă, Complexul Energetic Oltenia a avut un comportament normal pe piaţa de energie: „Recunosc că în ianuarie am vândut foarte bine, dar o mare parte din cantitatea de energie produsă de CE Oltenia a fost vândută prin contracte pe termen lung sau cel puţin pe o săptămână, dacă nu o lună. Aştept să se elimine acele cauze legislative pe care noi, cei de la CE Oltenia le amintim periodic cam din 2005. Da, am câştigat, dar nu suficient cât să ne asigure liniştea că în trimestrul doi nu vom avea din nou pierderi. Pentru că trebuie să spunem clar, toţi producătorii termo, de regulă, câştigă în trimestrele 1 şi 4 ale anului. Să nu vă aşteptaţi că am avut câştiguri fantastice. Să nu vă aşteptaţi că mai poate cineva să influenţeze piaţa. CE Oltenia nu a cumpărat niciodată energie de pe PZU, deci puteţi să eliminaţi din start speculaţia că CE Oltenia a ridicat preţul pe PZU. Oltenia a avut oferte decente în toate pieţele şi nu a influenţat preţurile pe PZU”, a mai spus Ionel Ilie, fost director al CEO. Compania a înregistrat pierderi în ultimii trei ani. Anul trecut pierdere a fost de 126 de milioane de lei. Anul acesta se anunţă şi o mie de disponibilizări colective.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.