17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de turişti au petrecut Sărbătorile la Rânca

Mii de turişti au petrecut Sărbătorile la Rânca

Mii de turişti au ales să petreacă Sărbătorile la Rânca (Foto: Eugen Măruţă)
Mii de turişti au ales să petreacă Sărbătorile la Rânca (Foto: Eugen Măruţă)

Peste 5.000 de turişti s-au aflat de Sărbători în zona montană Rânca, la cota 1.650, în nordul judeţului Gorj. Cabanele, pensiunile şi hotelurile au fost pline la trecerea dintre ani şi i-au primit cu toată căldura pe cei care au ales ca noul an să îi găsească într-un decor feeric. Cel puţin în zona înaltă, zăpada nu a lipsit, iar amatorii sporturilor de iarnă au avut posibilitatea să meargă să practice schiul şi au ieşit la sanie, pe pârtia din centrul zonei turistice. Acest lucru a fost posibil pentru că administratorul pârtiei de la intrarea în staţiune a întreţinut-o cu tunurile de zăpadă. Astfel, sute de persoane au ieşit zilnic la schi, între Crăciun şi Anul Nou, şi s-au bucurat de faptul că au avut parte de zăpadă, deşi iarna încă nu s-a hotărât să îşi facă simţită prezenţa, nici chiar în zona montană.

27 de intervenţii între Crăciun şi Anul Nou

Pentru siguranţa turiştilor, echipe compuse din salvamontişti au acţionat pe pârtie şi în afara ei. Potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj, în perioada 26 decembrie – 1 ianuarie au avut loc 27 de intervenţii în zona montană Rânca.
Cele mai multe solicitări au venit din partea turiştilor care s-au accidentat pe pârtia de schi. „Din 26 decembrie până pe 1 seara am avut 27 de cazuri. Patru dintre acestea au fost predate la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, care le-a preluat cu ambulanţe proprii. De asemenea, două persoane au fost transportate la spital cu ambulanţa Serviciului Salvamont Gorj. Este vorba în principal de fracturi, plăgi, traumatisme severe în afara pârtiei. Am intervenit pe pârtia de schi, de sanie, în zona alpină înaltă şi prin staţiune. A fost şi o persoană intoxicată cu fum, din cauza problemelor apărute la o sobă. Femeia a fost transportată la spital“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. În zona Rânca au acţionat în ultimele zile ale anului trecut şi în primele zile ale acestui an şi echipaje de jandarmi montani.

Probleme cu apa

Nu toată lumea a avut parte de linişte şi bună dispoziţie la Rânca. Au existat şi câteva sute de turişti care au avut probleme, din cauză că nu a existat apă în cantităţi suficiente la vilele şi pensiunile în care au fost cazaţi. Potrivit cabanierilor, un bazin al reţelei de apă s-a spart şi apa nu a ajuns în toate cabanele. Au existat situaţii în care oamenii au fost nevoiţi să care apă cu bidoanele pentru a nu suferi din această cauză.
Constantin Pănescu, preşedintele concesionarilor din Rânca, a declarat că speră ca problemele legate de lipsa apei să nu se mai repete: „Aproximativ 20-25% din cabane nu au avut apă de Crăciun. Nu putem încă să fim siguri că trecem sezonul cu bine“, a declarat Constantin Pănescu. Staţiunea Rânca este administrată de Primăriile Baia de Fier şi Novaci.
Unul dintre edili, însă, e ferm convins că nu e nici o problemă. „Eu ştiu că nu sunt probleme, până la momentul actual, chiar am ţinut legătura cu primarul de la Baia de Fier“, a declarat Dumitru Leuştean, primarul din Novaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS