Complexul Energetic Oltenia(CEO) a achiziţionat întreaga cantitate de certificate de dioxid de carbon aferentă anului 2015. Potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia, suma cheltuită pentru conformarea la condiţiile impuse de legislaţie a fost pentru anul trecut de nu mai puţin de 86,5 milioane de euro. „Având în vedere producţia de energie electrică realizată în anul 2015, respectiv 14.930.100 MWh, pentru conformarea până la termenul de 30 aprilie 2016, impusă de prevederile HG nr. 780/2006, sunt necesare 13,7 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de seră. În acest sens, au fost achiziţionate 6 milioane unităţi EUA alocate prin Planul Naţional de Investiţii, pentru care a fost achitată suma de 44,2 milioane euro, precum şi 7,7 milioane certificate EUA, în 2016, de pe piaţa primară EEX, în valoare de 42,3 milioane euro. În total, pentru achiziţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră necesare conformării anului 2015, CE Oltenia a plătit suma de 86,5 milioane euro”, conform Complexului Energetic Oltenia.

Zeci de milioane de euro pentru o unitate cu pierderi

Este de amintit că producătorul de energie electică şi cărbune din Oltenia, cu toate că a investit zeci de milioane de euro în certificate de dioxid de carbon, a încheiat ultimii doi ani pe pierdere. Este vorba de o pierdere de 700 de milioane de lei pentru anul 2014 şi o pierdere de 900 de milioane de lei aferentă anului 2015. În vederea reducerii pierderilor şi pentru un preţ competitiv la energie electrică produsă şi livrată în Sistemul Energetic Naţional, administraţia CEO a anunţat reduceri de cheltuieli şi un program de eficientizare şi a activităţii. Acesta include disponibilzarea a peste 2.000 de salariaţi şi închiderea unor capacităţi de producere a cărbunelui. Sindicatele au respins planul de diponibilizări colective, o nouă rundă de discuţii pe această temă fiind programată la începutul săptămânii viitoare, mai exact pe 4 aprilie, la sediul Complexului Energetic Oltenia, între sindicate şi administraţie.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.