Marian Ciungu, un tânăr de 29 de ani, din Bengeşti-Ciocadia, a scos pentru al şaptelea an consecutiv, crucea din râul Gilort, obicei împământenit de Bobotează. În fiecare an, în această zi sfântă, în comună are loc o adevărată competiție între tinerii din localitate care sfidează frigul de afară și se aruncă în apă pentru a aduce crucea la mal. De șapte ani încoace, însă Marian este cel care reușește această performanță, tânărul spunând că, de când prinde crucea de Bobotează a fost ocolit de boli, pentru că sfinții îl protejează. Zeci de localnici au luat parte și anul acesta la tradiția de Bobotează din comuna Bengești-Ciocadia, acolo unde preoții și sătenii deopotrivă l-au felicitat pe Marian Ciungu pentru curajul de a intra în apa înghețată.

Apă sfinţită cu poliţia, de Bobotează

Şi la Târgu Jiu a continuat o tradiţie instituită de Bobotează în ultimii ani. Astfel, tot de Bobotează, polițiștii locali din cadrul Poliției Locale a Municipiului Târgu Jiu au dus apă sfințită la domiciliul persoanelor vârstnice și cu probleme de sănătate care nu au putut să meargă la biserică de Bobotează. „A fost dusă Agheasmă Mare bătrânilor din localitățile componente ale municipiului Târgu Jiu, fiind vorba despre Bârsești, Slobozia și Ursați. Acțiunea este organizată în fiecare an pe data de 6 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului. Târgujienii au primit cu bucurie apa sfințită și au rămas impresionați de gestul polițiștilor locali. Au fost primite șapte solicitări de acest gen. Numărul de telefon la care pot suna persoanele aflate în astfel de situații este 0253.225 434. Pot suna şi dacă au altfel de probleme care ar putea fi soluţionate de poliţia locală”, a declarat Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu Jiu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.