16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGrevă pentru salarii la DGASPC Gorj

Grevă pentru salarii la DGASPC Gorj

Peste 20 de infirmiere de la Centrul pentru Persoane cu Handicap Bâlteni, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, au protestat astăzi dimineață, ca urmare a faptului că majorarea cu 12% a lefurilor salariaţilor de la Consiliul Județean și din instituțiile subordonate nu li s-a aplicat și lor. Infirmierele sunt nemulțumite că au cele mai mici salarii din sistem, deși sunt expuse inclusiv violențelor unor asistați social. Cristian Aldescu, liderul Sindicatului Ambulanța Gorj, sindicat la care sunt afiliați salariații din cadrul Centrului pentru Persoane cu Handicap de la Bâlteni, a declarat că nu s-au purtat negocieri nici în privința Contractului Colectiv de Muncă, negocieri ce ar fi trebuit să aibă loc încă din luna martie. „Angajatele sunt nemulţumite pentru că directorul Dumitru Cotrună nu a pus în aplicare dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a fost dispusă mărirea tuturor salariilor din instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean, cu 12%. S-au mărit salariile cu 12% la toţi angajaţii din Direcţie şi la unităţile din subordinea Consiliului Judeţean, numai la infirmieri, la cei cu salariul minim pe economie nu s-a mărit. A doua chestiune este că refuză să negocieze contractul colectiv de muncă pentru anul 2015. Alte nemulţumiri sunt legate de lipsa echipamentului de protecţie. În ultimii trei ani nu s-au achiziţionat materiale de protecţie. Nu există materiale igienico-sanitare. Nu există nici un sul de hârtie igienică pentru beneficiari, nu există clor, nu există materiale sanitare pentru curăţenie. Sunt foarte multe probleme”, a spus liderul de sindicat Cristian Aldescu.

Au refuzat să intre la lucru

Protestatarii,  majoritatea infirmiere, au refuzat să intre de dimineață în sălile centrului de recuperare a persoanelor cu handicap neuro-motor. Infirmierele au cerut ca directorul DGASPC Gorj, Dumitru Cotrună să coboare din birou pentru a sta de vorbă cu angajatele, mai spune Cristian Aldescu, liderul Sindicatului Ambulanța Gorj.

„Eu consider că este o mare greşeală a conducerii Direcţiei pentru că nu ar fi trebuit să separe lucrurile din moment ce preşedintele Consiliului Judeţean a dat o dispoziţie să se mărească salariile la toţi angajaţii din subordinea Consiliului Judeţean şi numai la infirmiere, la femei de serviciu, la spălătorese, la cei cu salariul sub 1.000 de lei, Cotrună a refuzat să le mărească. Din cauza protestului a fost amânată şi ora mesei pentru beneficiari. Femeile vor să discute cu directorul să le explice de ce nu au şi ele salariile mărite”, a mai spus Cristian Aldescu

Directorul dă vina pe sindicate

Dumitru Cotrună, șeful Direcției Generale pentru Protecția Copilului și Asistență Socială Gorj, explică situația și spune că sindicalistul Cristian Aldescu a refuzat să participe la negocierile privind acordarea de majorări salariale pentru personalul de la Bâlteni, care îşi desfăşoară activitatea la Târgu Jiu. „Cu toţi liderii de sindicat am avut întâlniri repetate, iar cu domnul lider Aldescu nu. Nu a dorit să avem o întâlnire la sediul Direcţiei, civilizată, în care să îşi exprime toate doleanţele membrilor de sindicat. Domnul Aldescu a hotărât acest protest, în urma discuţiei pe care am avut-o cu aceleaşi salariate joi am pus în discuţie procentul de 12%. Discuţia legată de materialele sanitare vine de la faptul că în luna august am depăşit plafonul de 30.000 de euro cumpărare directă pentru produsele de curăţenie şi materialele igienico-sanitare. Suntem cu procedura în derulare pe SEAP. Deja s-a rezolvat. Există câştigător pe partea de medicamente şi pe partea de materiale igienico-sanitare. Din 15 septembrie fiecare centru va da comenzi pentru produsele de care va avea nevoie”, a declarat Dumitru Cotrună, directorul DGASPC Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS