17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Staţia de epurare din Târgu Jiu, aproape de a fi pusă în funcţiune

Gorj: Staţia de epurare din Târgu Jiu, aproape de a fi pusă în funcţiune

Noua staţie de epurare va fi funcţională până la sfârşitul anului
Noua staţie de epurare va fi funcţională până la sfârşitul anului

Noua stație de epurare a apei din municipiul Târgu Jiu va fi pusă în funcţiune până la sfârşitul acestui an. Mai este nevoie de câteva echipamente, după care se va trece la efectuarea probelor necesare înainte de punerea în funcţiune.

Staţia de epurare a municipiului Târgu-Jiu a fost proiectată pentru 107.000 locuitori și are rolul de a epura și de a trata apa uzată care provine de la târgujieni, de la sectorul industrial și apa pluvială. „Staţia e realizată în proporţie de 97% şi mai trebuie aduse echipamentele în vederea funcţionării la capacitate şi sperăm ca până la sfârşitul acestui an să avem toate echipamentele şi să reuşim s-o punem în funcţiune. În momentul de faţă încă se lucrează în şantier. Ţinând cont că o parte a oraşului are canalizare în sistem mixt, o altă parte are în sistem separatist, staţia de epurare poate să trateze un debit de circa 5.500 mc apă uzată pe oră în condiţii de ploaie şi pe jumătate în condiţii de vară şi secetă”, a declarat Traian Pătrăşcoiu, directorul Aparegio Gorj.

Nămol folosit în agricultură

Ion Popescu, şeful Staţiei de epurare, a precizat că, în momentul în care stația va fi funcțională, chiar și nămolul rezultat va fi utilizat. Acesta va fi folosit în activităţile agricole, pentru îmbunătăţirea calităţii solurilor care urmează să fie cultivate. „Epurarea înseamnă separarea apei de nămol, tratarea apei respective şi trimiterea ei la emisar, reţinerea nămolului cu reducerea fosforului şi a azotului, îngroşarea acestui nămol şi trimiterea lui fie în agricultură, fie la rampa de gunoi, fie în alte soluţii ce vor fi adoptate pentru evacuarea nămolului respectiv. Lucrările care mai sunt de executat sunt lucrări de remediere, pe de o parte, pentru că fostul antreprenor are ceva probleme financiare (…). În momentul de faţă sunt patru elemente mari care trebuie realizate: montarea acelor vane în stăvilar, montarea a debitmetrelor de diametru 1.200, montarea senzoristicii pe ceea ce înseamnă circuitul apei şi circuitul nămolului ca să poată să se realizeze Scada, adică transmiterea datelor de la fiecare obiect în parte în sistemul Scada, sistem centralizat de control achiziţii date şi debitmetrul final acolo unde nu mai e mult de lucru. La sfârşitul anului mai erau lucrări de circa 38 de miliarde lei vechi”, a afirmat Ion Popescu.


Editor: Oana Olaru

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS