14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBankwatch și Greenpeace opresc în instanță defrișarea a 130 de hectare de pădure din Gorj

Bankwatch și Greenpeace opresc în instanță defrișarea a 130 de hectare de pădure din Gorj

padure 001

Bankwatch România și Greenpeace România au obținut în instanță anularea acordului de mediu pentru defrișarea a 130 de hectare de pădure unde ar fi urmat să se extindă cariera de lignit Pinoasa, județul Gorj. Ca ordin de mărime, cele 130 de hectare ale căror defrișare a fost acum prevenită reprezintă suprafața însumată a aproximativ 260 terenuri de fotbal.

Tribunalul București a anulat acordul de mediu pentru că el a fost emis doar pentru defrișare, fără a lua în calcul că aceasta nu ar avea loc dacă nu s-ar extinde cariera de lignit. Acesta este de fapt principalul proiect care duce în realitate la un impact asupra mediului mult mai mare.

Extinderea exploatării de lignit nu este evaluată deloc, acordul de mediu nu prevede măsuri de compensare a lucrărilor de defrișare, nu au fost analizate efectele cumulative ale acestui proiect cu ale altor proiecte de defrișare și extindere de carieră din aceeași zonă, ținând seama de faptul că în zona Rovinari mai există încă 10 cariere care se extind pe sute de hectare împădurite. Toate aparțin Complexului Energetic Oltenia.

Nu este analizat nici impactul asupra sănătății populației și nici cel social din satele învecinate fiindcă, pe lângă păduri, carierele de lignit mai înghit și satele învecinate. Mare parte a satului Timișeni a fost rasă de pe fața pământului în urma extinderii exploatărilor de suprafață ale Carierei Pinoasa.

”SC CEO SA refuză să recunoască obligativitatea realizării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, în ciuda procedurii de infringement deschisă de Comisia Europeană și a hotărârilor instanțelor judecătorești, insistând să aplice în 2015 legislația din anii 1970 – 1980 când au fost demarate primele exploatări de cărbune în zonă. Solicităm SC CEO SA să parcurgă o procedură de evaluare a impactului asupra mediului pentru toate exploatările de cărbune pe care le deține, în conformitate cu legislația privind protecția mediului, în vigoare astăzi” a declarat avocat Cătălina Rădulescu.

“Pădurea are un rol important în absorbirea dioxidului de carbon, gazul cu cel mai mare impact asupra climei globale. SC CEO SA vrea să taie pădurea pentru a extrage cărbune pe care să îl ardă în termocentrale, cauzând astfel un prejudiciu dublu mediului natural, un prejudiciu ireparabil. Susținem că la momentul actual România dispune de suficiente resurse energetice curate pentru a renunța la arderea cărbunelui în termocentrale și că acest lucru ar trebui să se regăsească în viitoarea strategie energetică națională.” a spus Ionuț Cepraga, coordonator de campanii al Greenpeace România.

Această victorie în instanță este cea mai recentă dintr-o serie în care, până acum s-au obținut anularea a 27 de decizii de defrișare, însumând ­­­ 22 de hectare de pădure, emise de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu Vâlcea[2], în vederea extinderii carierei Roșia și anularea acordului de mediu pentru defrișări pe o suprafață de 59 de hectare[3], în zona carierei Tismana 1.

În calitate de pârâte, Complexul Energetic Oltenia și Agenția pentru Protectia Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanței în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs. Până la acest moment, decizia instanței nu a fost comunicată formal părților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS