Comuna Siliștea Crucii din județul Dolj intră în linie dreaptă cu lucrările de cadastru gratuit, realizate prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și finanțate din fonduri europene.
Joi, 31 iulie 2025, rezultatele vor fi afișate atât la sediul Primăriei Siliștea Crucii, cât și pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
În total, 6.730 de imobile au fost măsurate și urmează să fie intabulate, acestea având o suprafață cumulată de 3.299 hectare. Cetățenii au la dispoziție 60 de zile calendaristice pentru a depune contestații sau cereri de rectificare, dacă există erori în documentele tehnice.
Lucrări gratuite pentru cetățeni
„Rugămintea noastră către cetățeni este ca, în aceste 60 de zile, cât rezultatele lucrărilor se află în publicare, să depună contestații sau cereri de rectificare dacă există erori. Numai cu ajutorul lor imobilele vor fi înregistrate corect”, a declarat Alin Victor Dumitrescu, directorul OCPI Dolj, în cadrul unei întâlniri de informare la care au participat și primarul Laurențiu Adrian Sandu și reprezentanții prestatorului lucrărilor.
Lucrările de înregistrare sistematică în Siliștea Crucii au început în 2022 și sunt gratuite pentru cetățeni, costurile fiind suportate din fonduri europene.
Stadiul cadastrării în județul Dolj
Din totalul de 111 unități administrativ-teritoriale (UAT) din Dolj, 20 sunt deja cadastrate integral. Pentru comunele Drănic, Goicea, Mischii și Brădești, lucrările au fost finanțate din fondurile proprii ale ANCPI.
Alte 16 comune, printre care Almăj, Amărăștii de Jos, Bistreț, Calopăr, Cetate, Dioști, Giurgița, Maglavit și Poiana Mare, beneficiază de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), continuată acum prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF) 2021-2027.
PNCCF și obiectivul național
PNCCF are ca obiectiv înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, fonduri europene și bugete locale.
Un proiect major asociat PNCCF vizează înregistrarea sistematică a 5,7 milioane de hectare în 660 de UAT-uri rurale din România, cu o valoare totală de 312,9 milioane de euro. După faza I, finanțată prin POR, faza II este derulată în prezent prin PoCIDIF 2021-2027.
Unde se pot consulta rezultatele
Cetățenii pot verifica rezultatele lucrărilor și pot afla informații despre stadiul cadastrului pe site-ul ANCPI, la secțiunea dedicată PNCCF: https://www.ancpi.ro/pnccf/stadiu-lucrarilor.html
Citește și: Gorj: 77 de permise reținute și amenzi de peste 500.000 lei într-o săptămână