20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 10 mii de panouri fotovoltaice vor fi amplasate pe Aleea 1 Şimnic

Peste 10 mii de panouri fotovoltaice vor fi amplasate pe Aleea 1 Şimnic

Primăria Craiova intenționează să își facă parc fotovoltaic şi peste 10 mii de panouri fotovoltaice vor fi amplasate pe Aleea 1 Şimnic. Acest parc urmează să producă electricitate pentru instituțiile publice și pentru iluminatul public.

Drept urmare, a realizarea un studiu de fezabilitate și a elaborat un proiect: „Instalarea unei noi capacități de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate de minim 6200 kw în municipiul Craiova’’

Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 55.232.602,09 de lei, inclusiv TVA, din care valoare eligibilă în suma de 40.248.635,18 de lei, inclusiv TVA. Valoarea neeligibilă este de 14.983.966,91 de lei, inclusiv TVA. Proiectul va fi depus pentru finanțare în cadrul Fondului pentru Modernizare. În acest scop, proiectul urmează să fie aprobat în cadrul ședinței de azi, 29.02.2024, a Consiliului Local.

Nevoia de economisire

Unul dintre principalele motive pentru care a elaborat acest studiu este nevoia de economisire. La momentul actual, consumul de energie electrică în clădirile publice și sistemul de iluminat stradal sunt suportate în procent de 100% din bugetul local.

“În vederea solicitării unei finanțări nerambursabile prin intermediul Fondului pentru Modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, pentru investiţia aferentă proiectului cu titlul : “Instalarea unei noi capacități de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate de minim 6200 kw în municipiul Craiova’’, propunem promovarea peste ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Craiova din luna februarie 2024 a unui proiect de hotărâre. Este vorba de aprobarea proiectului ,,Instalarea unei noi capacități de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate de minim 6200 kw în municipiul Craiova’’ și a cheltuielilor legate de acesta în vederea depunerii de către Primăria Municipiului Craiova pentru finanțare în cadrul Fondului pentru Modernizare”, se spune în proiectul de HCL.

Unde va fi amplasat parcul fotovoltaic

Sistemul fotovoltaic ce face obiectul proiectului va fi amplasat pe un teren situat pe Aleea 1 Şimnic, nr 65A, deţinut de drept de municipiul Craiova. Principalele funcții pe care sistemul fotovoltaic le va îndeplini, sunt:

  • captarea energiei solare;
  • transformarea acesteia în energie electrică (curent continuu, tensiune și curent variabile);
  • regularizarea energiei electrice (transformarea în curent alternativ cu caracteristici standard);
  • furnizarea de energie electrica în Sistemul Energetic Național (SEN);
  • colectarea de date de profil pentru evaluări superioare ale potențialului energetic.

Amplasarea sistemului fotovoltaic va fi realizata prin poziționarea, pe o suprafaţă de teren de 71.358,95 m2 a unui număr de 10.880 panouri fotovoltaice. Cu foarte mulți ani în urmă pe acest teren se afla groapa de gunoi a orașului. Acum terenul este liber, nefolosit.

Componentele parcului fotovoltaic

În proiect se mai arată care sunt componentele acestui parc fotovoltaic. Sistemul propus este format din 5 componente. În primul rând este sistemul de module fotovoltaice. Generatorul de energie electrică (totalitatea modulelor fotovoltaice) este compus din panouri fotovoltaice montate pe suporţi de profile de aluminiu protejate împotriva coroziunii. Acestea se vor monta pe o structură din profile metalice tubulare și vor fi înclinate la un anumit unghi față de sol, orientate spre sud.

În al doilea rând, este sistemul de susținere a panourilor fotovoltaice. Va fi o structură metalică prefabricată special proiectată pentru instalații fotovoltaice.

În alt treilea rând este sistemul de invertoare, pentru a transforma energia continuă produsă de panourile fotovoltaice în energie alternativă. Aceasta poate fi livrată în rețeaua electrică.

Urmează, în al patrulea rând instalația de protecție împotriva trăsnetelor. Ultimul este sistemul de securitate a centralei.

Citeşte şi: Mega anvelopare pentru blocurile din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS