12.3 C
Craiova
luni, 26 februarie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncep protestele polițiștilor din penitenciare

Încep protestele polițiștilor din penitenciare

Polițiștii de penitenciare își desfășoară, astăzi, activitatea profesională, purtând o banderolă albă pe braț, pentru a atrage atenția clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR.

Revendicările generale:

 • Eliminarea inechităților salariale din sistemul public, pentru aplicarea legii­cadru 153/2017 privind salarizarea bugetarilor.
 • Aplicarea legii nr. 223/2015 privind pensiile militare, fără modificări.
 • Stoparea MODIFICĂRII Legii pensiilor militare. Actualizarea și indexarea pensiilor militare.
 • Actualizare normă hrană și normă echipare.
 • Plata salariului de grad la valoarea actualizată, integral.

Și angajații din Penitenciarul Pelendava vor protesta

Sindicatul Phoenix-Pelendava și Sindicatul Pajura-Dolj din Penitenciarul Pelendava se solidarizeaza si sustin actiunile:

 • Sindicatelor din Politia Penitenciara, afiliate la Federatia PUBLISIND,
 • Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor,
 • Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar,
 • Federația Sindicatelor din Poliția Penitenciară.

Miercuri, polițiștii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a guvernanților ce, permanent umilesc sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Protejarea pensiilor militare vehement trâmbițată în spațiul public de guvernanți s-a dovedit a fi o mare minciuna și o înșelătorie de proporții.

Refuz de efectuare a orele suplimentare

Federația PUBLISIND și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor anunță că polițiștii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea penitenciarelor prin “exces de zel” și refuzul de efectuare a orelor suplimentare.

Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că polițiștii de penitenciare nu au dreptul la grevă. În schimb, metoda ocolitoare a grevei și anume “excesul de zel” înseamnă respectarea cu strictețe a legilor, regulamentelor și procedurilor interne care blochează poliția penitenciară. Birocrația, lipsa de personal și precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o pușcărie și anume “accesul angajaților în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obișnuit durează aproximativ 45 de minute.

Coaliția PSD-PNL reformează sistemul pensiilor militare “la comanda” Băncii Mondiale și a Comisiei Europene, fără consultarea instituțiilor de forță ale României. Pentru reformarea pensiilor militare, ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a solicitat nici formal și nici informal puncte de vedere de la ministerele de resort (Apărare, Interne, Justiție), ci a venit cu fițuica în mână de la Bruxelles. Politicienii vremii mai reprezintă interesele românilor?

Alte acțiuni de protest

„Creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani va face ca polițiștii de penitenciare să iasă la pensie direct în sicriu deoarece speranța de viață a acestei categorii socio-profesionale este de aproximativ 62 de ani. Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi polițiștilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieți decente, sub acel coș minim despre care guvernanții nu vor niciodată să vorbească. PNL și PSD, dacă nu ne omorâți la locul de muncă, ne omorâți prin înfometare, ca pensionari!
Sună cinic, dar aveți experiență. Ca dovada aveți cazurile românilor care au murit de foame și frig în casă, în iarna anului 2022.

Pe întreaga durata a protestelor, mitingurile anunțate vor fi completate și cu alte acțiuni organizate pe domenii, cum sunt:

 • excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități,
 • refuzul de prestare a muncii suplimentare,
 • acțiuni de tipul grevei japoneze,
  suspendarea sau blocarea activității în anumite domenii de activitate (având prioritate strict intervențiile în cazurile de urgență) .

Totul va duce la blocarea sistemului.

Citește și: Polițiștii vor declanșa protestele săptămâna viitoare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS