23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn ce condiţii se suspendă cursurile în şcoli şi grădiniţe, în stare de alertă

În ce condiţii se suspendă cursurile în şcoli şi grădiniţe, în stare de alertă

Unităţile şcolare pot suspenda cursurile şi în această perioadă de stare de alertă din cauza gripei. Recomandarea de suspendare a cursurilor faţă în faţă va fi făcută de DSP Dolj în urma unei anchete epidemiologice, spun reprezentanţii ISJ Dolj. Inspectorul şcolar general, Daniel Ion, a precizat că directorii de şcoli şi grădiniţe trebuie să anunţe la ISJ Dolj dacă au cazuri speciale de îmbolnăvire sau dacă au un număr mare de absenţi la nivelul unei clase sau la nivelul unităţii de învăţământ.

Aceasta este prima săptămână de şcoală a anului 2023 şi din punct de vedere sanitar este stare de alertă din cauza numărului de cazuri de gripă. Inspectorul şcolar general spune că în această perioadă cursurile se suspendă dacă există situaţii speciale. „În situaţia în care directorul unei unităţi află că are o situaţie de îmbolnăvire gravă sau dacă observă, după ce se face prezenţa, că sunt multe cazuri de îmbolnăviri într-o clasă sau la nivelul unităţii şcolare anunţă Inspectoratul Şcolar. Situaţia va fi raportată la DSP Dolj.

Împreună cu reprezentanţii DSP Dolj vom face o anchetă la nivelul unităţii respective şi se va decide dacă este cazul pentru suspendarea cursurilor. Recomandarea pentru suspendarea cursurilor faţă în faţă va fi făcută de personalul DSP Dolj. La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj avem un responsabil de comunicare cu DSP Dolj, pe inspectorul şcolar Nicoleta Liţoiu. Din datele de până acum nu avem situaţii speciale raportate din unităţile şcolare”, a precizat inspectorul şcolar general Daniel Ion.

Ce prevede ROFUIP pentru suspendarea cursurilor

Inspectorul şcolar general, Daniel Ion, a mai precizat că situaţiile în care se pot suspenda cursurile şcolare sunt prevăzite şi în articolul 9 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor din Învăţământul Preuniversitar. Astfel, cursurile se pot suspenda la nivel individual, la cererea părintelui, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant, în cazul în care elevul suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv, alte afecţiuni cronice, afecţiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă cum ar fi: transplant, afecţiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficienţe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare. În această situaţie activitatea didactică se va desfăşura în sistem hibrid.


La nivelul unor formaţiuni de studiu – grupe/clase din cadrul unităţii de învăţământ, precum şi la nivelul unităţii de învăţământ, cursurile se suspendă la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii, cu informarea inspectorului şcolar general/al municipiului Bucureşti, respectiv cu aprobarea inspectorului şcolar general şi informarea Ministerului Educaţiei.
La nivelul grupurilor de unităţi de învăţământ din acelaşi judeţ sau municipiu suspendarea cursurilor se face la cererea inspectorului şcolar general, cu aprobarea ministerului.
La nivel regional sau naţional, suspendarea se face prin ordin al ministrului educaţiei, ca urmare a hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, respectiv Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU/CNSU), după caz.
Suspendarea cursurilor este urmată de măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS