14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBazinele de înot fantomă din Craiova, pe uscat

Bazinele de înot fantomă din Craiova, pe uscat

În Craiova există două bazine de înot care ar putea fi puse la dispoziţia copiilor doritori să practice acest sport. Este vorba despre Bazinul Carol I şi cel din curtea Colegiului Naţional Ştefan Velovan, care este mai mult o piscină nefuncţională. Practica ne omoară, însă, iar aceste bazine stau pe uscat, în timp ce copiii din oraşul nostru rămân doar cu gândul la un astfel de sport sau merg la piscine private, pe bani mulţi.

Zilele trecute am stat cu sufletul la gură pentru David Popovici, care a reuşit o performanţă istorică pentru România, la înot, devenind campion mondial la probele de 100 şi 200 de metri. Românii, ca sportivi, nu au nimic în minus faţă de sportivii din alte ţări. Problema vine din lipsa de implicare a statului. David a înotat ca un rege al bazinelor, însă realitatea este că acest rege are bazinele la picioare doar în alte ţări. În România, sportul pe care îl practică nu prea are unde să fie practicat. Craiova este exemplul perfect în acest sens.

Dacă îţi doreşti să faci performanţă la înot, în oraşul nostru nu ai unde să te antrenezi. Bazinul de înot de la Colegiul Naţional Carol I, inaugurat în 2020, nu este funcţional nici acum. De atâta vreme, de când a fost umplut pentru inaugurare, întreaga cantitate de apă ar fi avut toate şansele să se evapore, fără să mai fie nevoie să fie golită. De cel de la Velovan nici nu poate fi vorba, fiindcă arată ca piscina unei case părăsite.

S-a construit bazinul, fără niciun plan de funcţionare

Bazinul de la Carol I ar fi putut să fie perfect pentru înotători, de mai bine de doi ani, de când a fost refăcut complet, printr-o investiţie de aproape 500.000 de euro cu TVA. Însă, imediat după inaugurare, lucrurile au rămas în aer, apa a fost golită şi niciun înotător nu a putut să se bucure de el. Motivul este acela că nimeni nu s-a gândit la funcţionarea bazinului atunci când s-a dus la îndeplinire reconstrucţia lui. Drept urmare, bazinul zace fără apă, din ianuarie 2020.

„În acest moment lipseşte forma juridică de funcţionare a bazinului. Nu avem angajaţi, nu avem cum să angajăm. Este nevoie de medici, salvamari, femei de serviciu, administrator, profesori, casier, etc. Când s-a făcut bazinul s-a cam uitat chestiunea aceasta, că trebuie o finanţare pentru aşa ceva. Noi am făcut deja o asociaţie sportivă nouă a Colegiului Carol, care va încerca să rezolve această problemă a personalului. Nu avem suficienţi profesori de înot cu specializare ca să dăm drumul pentru elevi. Acum suntem în faza finală la Judecătorie pentru înfiinţarea acestei asociaţii. Ea va putea permite înregistrarea veniturilor pentru că noi ca şcoală, instituţie de stat, nu putem, în mod direct, să gestionăm banii care are putea fi încasaţi de la acest bazin. Şi perioada pandemiei ne-a împiedicat pentru că oricum nu aveam voie să intrăm în bazin în timpul acesteia.

Încercăm ca înainte de vacanţa judecătorească să obţinem toate documentele necesare pentru înfiinţarea şi funcţionarea asociaţiei. Apoi urmează să găsim angajaţii şi modalităţi de plată a acestora. Este o misiune destul de dificilă, dar încercăm. Avem sprijin din partea primăriei. Numai că nu este la îndemâna dumnealor să ne finanţeze pentru plata salariilor personalului bazinului. Noi funcţionăm în baza hotărârii Ministerului Educaţiei“, a spus, pentru GdS, Dănuţ Mic, directorul Colegiului Naţional Carol I din Craiova.

Directorul de la Carol promite că bazinul se deschide în august

Dănuţ Mic recunoaşte că s-au cam încurcat în legislaţie până acum, însă promite că bazinul se va deschide în august.„Avem nevoie de aprobări de la Ministerul Educaţiei pentru finanţarea posturilor pentru profesorii de înot, care vor preda elevilor noştri. Eu personal nu am făcut demersuri pentru aceste aprobări, au făcut ceilalţi directori de dinaintea mea şi nu li s-au aprobat cererile. Însă, în perioada următoare voi face demersurile necesare, mai ales fiindcă avem această organizare juridică prin intermediul asociaţiei. Putem să înfiinţăm ore de înot pentru elevii noştri, în regim de colectiv sportiv. Adică o a treia sau a patra de Educaţie Fizică pentru elevi, organizaţi pe grupe. Am înţeles că dorinţa elevilor şi părinţilor este foarte mare.

Acum au venit şi aceste medalii câştigate de Popovici, deci trebuie să mergem înainte. Bazinul va fi deschis şi publicului, în afara orelor de curs. Dacă nu înfiinţam această asociaţie, acest lucru nu putea fi posibil. Dar când vom termina formalităţile cu asociaţia la judecătorie, intenţionăm să deschidem bazinul pentru public, din luna august. Ca organigramă, în mare, ar fi vorba despre opt profesori de înot, patru femei de serviciu, cel puţin doi medici sau asistenţi medicali care trebuie să asiste, administrator, un inginer de întreţinere, casier. Noi vrem să deschidem şi sperăm că o să reuşim. Există implicare din partea tuturor, însă uneori ne-am blocat în partea legislativă“, a mai spus Dănuţ Mic, directorul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova.

Reprezentanţii muncipalităţii spun şi ei că există promisiuni că bazinul de la Carol se va deschide în această vară, înainte de finalizarea vacanţei. „Bazinul de la Carol nu mai este în administrarea Primăriei Craiova, ci este administrat de colegiu. S-a înfiinţat o asociaţie pentru a se putea administra acel bazin şi noi ştim că în următoarele două săptămâni se va pune la punct organigrama. Cu siguranţă bazinul va fi funcţional din luna august, aşa s-a angajat conducerea“, au transmis aceştia.

La Velovan, bazinul construit în 1989 nu a funcţionat niciodată

În interiorul curţii Colegiului Naţional Ştefan Velovan mai există un aşa-zis bazin, care este, de fapt, mai mult o piscină în paragină. Aceasta s-a construit încă din 1989, însă de atunci nimeni nu a făcut vreun efort pentru a o face funcţională. Practic, aceasta zace fără rost de 33 de ani, iar elevii nu s-au bucurat vreodată de un curs de înot.

„Bazinul a fost construit în 1989 de conducerea de la acea vreme. Dar nu a fost finalizat, fiindcă a venit revoluţia. Nu a fost niciodată funcţional. Ca şi dimensiuni are în jur de 25 de metri lungime pe 10-12 metri lăţime, nu este un bazin olimpic. Primăria este alături de noi şi caută în acest moment soluţii pentru ca bazinul să fie prins într-un proiect pentru a putea să finalizăm lucrările“, a spus Adrian Stroe, directorul Colegiului Naţional Ştefan Velovan.

Am întrebat şi primăria despre soarta acestei piscine. Ni s-a spus că se are în vedere un proiect pe fonduri europene pentru revitalizarea acestui proiect. „La Colegiul Ştefan Velovan nu putem spune că este vorba despre un bazin. Acolo este mai mult o piscină, care nu se încadrează în standardele unui bazin. Primăria are în vedere un proiect european prin care să se transforme acea piscină într-un bazin de înot, cu tot ceea ce presupune“, au transmis reprezentanţii primăriei.

Aşa-zisul bazin de la Velovan, ca o piscină părăsită

Citeşte şi: Fântâna arteziană de la Parcul Tineretului, în paragină

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS