13.9 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMandatul viceprimarului din Şimnicu de Sus cu atribuţii de primar, invalidat la trei luni de la alegere

Mandatul viceprimarului din Şimnicu de Sus cu atribuţii de primar, invalidat la trei luni de la alegere

Scandal între viceprimarul din comuna Şimnicu de Sus şi Prefectura Dolj. Laurenţiu Ifrim a devenit viceprimar cu atribuţii de primar, după ce edilul comunei, Marius Cosmin Dumitru (PSD), şi-a pierdut mandatul în urma unei decizii definitive a instanţei. Prefectura Dolj a validat încetarea mandatului edilului Marius Cosmin Dumitru.

Ștefăniță Laurențiu Ifrim a fost ales în funcţia de viceprimar al comunei Şiminicu de Sus, pe 31 martie. Prefectura a decis, săptămâna trecută, că hotărârea prin care edilul a fost ales este nelegală. Laurenţiu Ifrim susţine că va contesta în instanţă ordinul de prefect.

La aproape trei luni de la alegerile organizate în cadrul Consiliului Local Șimnicu de Sus pentru desemnarea viceprimarului, Instituția Prefectului Dolj spune că Hotărârea respectivă nu este legală și trebuie revocată, după cum precizează viceprimarul din comuna Șimnicu de Sus, Dolj, într-un comunicat de presă.

„Am fost ales să reprezint Primăria Comunei Șimnicu de Sus“

„Prefectura Dolj susține, printr-un Referat emis în data de 16.06.2022, că Hotărârea Consiliului Local Șimnicu de Sus, cu nr. 32, din 31.03.2022, prin care subsemnatul, Ifrim Ștefăniță Laurențiu, am fost ales ca viceprimar al comunei Șimnicu de Sus, este nelegală. Instituția invocă faptul că buletinele de vot nu au fost atașate hotărârii, că în procesul-verbal de ședință nu a fost menționat faptul că votul s-a exercitat în mod secret și că numerele de înregistrare înscrise în proiectul de hotărâre și hotărârea adoptată sunt diferite și nu coincid cu numărul din raportul de aprobare al primarului. În condițiile în care documentul vizează funcția pe care o ocup și faptul că am fost ales să reprezint Primăria Comunei Șimnicu de Sus, deci interesele cetățenilor, țin să precizez public că starea de fapt prezentată în Referatul Instituției Prefectului de Dolj nu este reală”, arată Laurențiu Ifrim.

Laurențiu Ifrim afirmă că faptul că buletinele de vot nu au fost atașate nu este un motiv care să atragă nelegalitatea Hotărârii

El afirmă, conform comunicatului, că faptul că buletinele de vot nu au fost atașate nu este un motiv care să atragă nelegalitatea Hotărârii.

“Ele există și, în baza lor, Comisia de numărare a voturilor din cadrul Consiliului Local Șimnicu de Sus a întocmit un proces verbal. Am fost ales cu majoritate prin votul a 8 consilieri, PSD, PNL, USR si Pro-România, voturile in original fiind semnate pe spate pentru validitate de catre membrii Comisiei de numarare si sunt disponibile in dosarul privind sedinta de Consiliu Local, de unde pot fi puse oricand la dispozitia oricarui solicitant sau contestatar al procesului verbal intocmit de Comisia de numarare.

„Există și martori că modalitatea de derulare a procedurii de vot a fost conformă“

Legat de cea de-a doua problemă de nelegalitate, și anume împrejurarea că în cuprinsul procesului+verbal de ședință nu se regășește mențiunea privind votul secret exprimat de consilierii locali prezenți, nici această chestiune nu este una în măsură să ducă la nelegalitatea HCL nr. 32/31.03.2022. Procedura privind alegerea mea ca viceprimar s-a desfășurat în conformitate cu dispozitiile art. 152 alin. 2 din O.U.G. 57/2019, votul în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 31.03.2022 desfășurându-se în mod secret. Fiecare buletin de vot poartă semnătura comisiei de numărare a votului. În plus, există și martori că modalitatea de derulare a procedurii de vot a fost conformă.

Cât despre al treilea motiv de nelegalitate, la care face trimitere Instituția Prefectului Județului Dolj, arăt că în cuprinsul Hotărârii Consiliului Local cu numărul 32, din data de 31.03.2022, este menționat referatul de aprobare al fostului primar Dumitru Marius Cosmin, prin care se propunerea emiterea unui proiect de hotărâre privind alegerea viceprimarului Șimnicu de Sus. Ca o mențiune, deși în curprinsul hotărârilor CL Șimnicu de Sus anterioare (30 și 31), verificate de Prefectura Dolj, expuse în același Referat, nu se spune nimic de vreun referat de aprobare al primarului, ele sunt considerate legale de Prefectură. Așadar, dubla măsură este singura care face diferența între ce este legal și ceea ce nu ar fi legal”, mai scrie viceprimarul din Șimnicu de Sus.

Ifrim susține că alegerea s-a făcut cu respectarea legii

Ifrim susține că alegerea s-a făcut cu respectarea legii, prin vot secret și că a făcut plângere atât la Prefectură, cât și la Ministerul de Interne.  

“Privitor la toate cele enumerate mai sus am solicitat imediat Instituției Prefectului de Dolj să revină asupra Referatului cu numărul 4266 din 16 iunie 2022 și să constate legalitatea Hotărârii nr. 32, din 31 martie 2022, prin care am fost ales viceprimar al Comunei Șimnicu de Sus. Plângerea am trimis-o și Secretarului General al Prefecturii Dolj și către Cabinetul Ministrului Afacerilor Interne. (…) În măsura în care solicitarea mea nu va avea un curs favorabil, mă voi adresa organelor abilitate pentru îndreptarea situației“, mai precizează Laurenţiu Ifrim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS