11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Polițiști, pompieri și jandarmi, la datorie de Sărbătorile Pascale

Dolj: Polițiști, pompieri și jandarmi, la datorie de Sărbătorile Pascale

Angajații structurilor M.A.I. de la nivel local vor fi la datorie, în această perioadă, pentru a se asigura că Sfintele Sărbători Pascale se vor desfășura în liniște și siguranță.

Măsuri dispuse de către S.T.P.F. Dolj în perioada Sărbătorilor Pascale

La nivelul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj, în următoarea perioadă, se menţin în continuare măsurile de adaptare atât a misiunilor, cât şi a resurselor umane şi materiale, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ.

Prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, cât și prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, tranzitul autoturismelor şi al persoanelor se derulează normal, fără a se înregistra blocaje. În perioada următoare  traficul să se dubleze comparativ cu un final de săptămână obișnuit.

În această perioadă, la nivelul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj, aproximativ 120 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare/ieșire în/din ţară, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, dacă situația o impune vor fi folosite inclusiv stații mobile de control pentru fluidizarea traficului rutier, astfel încât, media timpilor de așteptare să se încadreze în valori normale.

 Recomandări

Pentru perioada următoare, recomandăm persoanelor care doresc să petreacă Sărbătorile Pascale în afara graniţelor ţării să tranziteze frontiera națională prin toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional, respectiv : P.T.F. Giurgiu, P.T.F. Calafat, P.T.F. Bechet, P.T.F. Turnu Măgurele, P.T.F. Zimnicea, P.T.F. Călărași.

Informaţii cu privire la situaţia traficului se pot obţine de pe aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei – www.politiadefrontiera.ro, dar şi la telefonul de informare al Poliţiei de Frontieră Române, 021.9590, care funcţionează în regim permanent.

Măsuri dispuse de ISU DOLJ în perioada Sărbătorilor Pascale

În perioada 23-24.04.2022, pentru a preîntâmpina producerea de evenimente nedorite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” al Judeţului Dolj, a înfiinţat puncte de lucru temporare, pentru micșorarea timpului de răspuns  în noaptea Învierii Domnului, ce vor asigura măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor precum şi acordarea primului ajutor medical calificat  astfel:

Detaşamentul  1 de Pompieri Craiova  va fi prezent cu o autospecială de lucru cu apă și spumă la:

  • Catedrala Episcopală „Madona Dudu”
  • Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru”
  • Biserica Sfânta Treime

Detaşamentul  de Pompieri Calafat  va fi prezent cu o autospecială de lucru cu apă și spumă la:

  • Mănăstirea Maglavit

Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova,  Secţia de Pompieri Craiova,  Secţia de Pompieri Băilesti,  Secţia de Pompieri Segarcea și Garda 2 Intervenție Bechet vor desfășura misiuni de monitorizare și gestionare a situațiilor de urgență în zona lăcașurilor de cult unde se preconizează prezența unui public numeros, din raioanele de intervenție. 

Prevenirea incendiilor

Măsuri minimale de prevenire a incendiilor la obiectivele de cult cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşte privind lăcaşurile de cult:

desfăşurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situaţia în care acestea se organizează în interior, limitarea accesului credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult;

în situaţia desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult se vor menţine fixate în poziţie deschisă uşile de acces/evacuare în/din biserică şi se vor îndepărta/elimina covoarele/mochetele şi mobilierul (scaune, bănci) din zona centrală a bisericilor care nu sunt fixate ferm în pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase;

în cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc foarte mare de incendiu;

evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare şi interzicerea desfăşurării lor în obiectivele în care sunt amplasate schele;

Implicarea preoților

Efectuarea, prin grija factorilor de conducere din biserici şi mănăstiri, a unui control riguros după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu;

Desemnarea, de către ierarhi, a unor persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere atentă pe durata desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros a activităţilor din interiorul bisericilor şi de intervenţie operativă, cu mijloacele de stingere proprii la îndemână (spre exemplu, stingătoare de incendiu) şi instruirea temeinică a acestora de către slujitorii bisericii;

Instruirea, de către preoţi, a participanţilor la slujbe asupra necesităţii păstrării calmului şi evacuării în ordine a lăcaşului de cult în cazul producerii unu incendiu;

Parcarea autovehiculelor în vecinătatea bisericilor şi a mănăstirilor astfel încât să nu se blocheze sau să nu se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenţie a autospecialelor pompierilor sau să nu fie împiedicat accesul la hidranţii exteriori de incendiu.

Utilizarea lumânărilor și a focului deschis

Măsuri privind utilizarea lumânărilor şi a focului deschis

  • instruirea, de către preoţi, a participanţilor la slujbele religioase de Sfânta Înviere, asupra faptului că lumânările aprinse trebuie ţinute la distanţă de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii şi, de asemenea, se recomandă evitarea deplasării cu lumânările aprinse în autovehicule (autoturisme, autocare, microbuze);
  • interzicerea utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor şi a curţilor lăcaşurilor de cult, precum şi a cimitirelor din vecinătatea acestor obiective, în contextul în care asemenea activităţi se desfăşoară, de regulă, premergător Sfintelor Sărbători de Paşte.

În cazul unui incendiu

În cazul producerii unui eventual incendiu în lăcaşul de cult:

  • se evacuează toţi enoriaşii din biserică, prin grija şi sub coordonarea preoţilor, utilizând echilibrat toate căile de evacuare existente, inclusiv cele din altar, acolo unde acestea există, o atenţie deosebită fiind acordată persoanelor în vârstă ori cu un grad de mobilitate redus;
  • concomitent cu evacuarea persoanelor, se asigură prima intervenţie pentru stingerea incendiului, utilizând stingătoarele de incendiu;
  • se vor anunţa de îndată serviciile de urgenţă profesioniste la numărul de apel unic 112 şi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă.
  • Vor fi respectate cu strictețe regulile și măsurile de prevenire și protecție împotriva noului virus SARS-COV-2.
  • purtarea măștii astfel încât nasul și gura să fie acoperite;
  • igienizarea frecventă a mâinilor după contactul cu mediul extern și evitarea ducerii mâinilor la nas, gură și ochi fără spălare/dezinfectare în prealabil;
  • evitarea locurilor aglomerate și păstrarea distanței de minim 2 metri față de persoanele din jurul nostru.

Măsuri dispuse de I.P.J. DOLJ cu prilejul Sărbătorilor Pascale

Aproximativ 350 de polițiști vor fi la datorie, zilnic, în acest sfârșit de săptămână, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică astfel încât Sărbătorile Pascale să fie celebrate în siguranță.

Dintre aceștia, aproximativ 250 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, 45 sunt polițiști de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de la acțiuni speciale.

Poliţiştii vor acţiona în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea și combaterea oricărui tip de faptă antisocială în special în zona lăcașurilor de cult.

De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți pe principalele artere rutiere din județul Dolj, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, fluidizarea traficului rutier și prevenirea producerii unor evenimente rutiere. Aceștia vor folosi aparate radar, aparate etilotest și Drug Test, în vederea depistării șoferilor care încalcă regulile de circulație.

Sfaturi și recomandări

Sfaturi și recomandări pentru a petrece sărbătoririle în siguranță:

Manifestaţi grijă pentru banii şi bunurile proprii (geantă, portmoneu, telefon mobil) atunci când vă aflaţi în spaţii aglomerate (la cumpărături, în piaţă, bazar, lăcaşe de cult), pentru a nu deveni ţinta hoţilor de buzunare!

Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare ale vestimentaţiei!

În aglomeraţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră!

Dacă vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi zonele izolate sau neiluminate şi purtarea ostentativă a bijuteriilor, pentru a nu deveni victimele tâlhăriilor!

Asigurarea locuințelor

Dacă părăsiţi locuinţele în această perioadă, asiguraţi-vă că aţi încuiat bine uşile şi ferestrele, iar dacă locuiţi la curte, manifestaţi atenţie şi la anexele gospodăreşti şi locurile unde adăpostiţi păsările şi animalele!

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice, să reducă viteza de deplasare în zonele cu circulaţie intensă, să circule cu prudenţă sporită  în momentul când trec pe lângă grupuri de pietoni, să nu oprească autovehiculele în apropierea lăcaşelor de cult şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.

Pietonilor să circule pe trotuare, să traverseze strada numai prin locurile special amenajate trecerii pietonilor, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.

Măsuri dispuse de IJJ „Mihai Bravul” Dolj și Gruparea de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti” Craiova

In perioada 22 – 25 aprilie , 60 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul slujbei de Înviere la:

  • biserica Madona Dudu din Craiova,
  • la Mânăstirea din localitatea Maglavit
  • biserica „Sfinții Apostoli” din mun. Băilești,
  • la alte manifestări organizate în localităţile Măceşu de Sus, Țuglui, Maglavit, Cetate, Moreni şi Unirea, din jud. Dolj. Totodată, 200 de jandarmi din cadrul IJJ Dolj vor participa în această perioadă la misiuni de menținere a ordinii publice, în sistem integrat, cu polițiști din cadrul I.P.J. Dolj.

Lăcașurile de cult vizate

De asemenea, 120 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul slujbei de Înviere la următoarele lăcaşuri de cult:

  • Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru” din Craiova,
  • mânăstirile Sf. Ana, Vodiţa și Schitul Topolniței – jud. Mehedinţi,
  • Cozia și Ostrov – jud. Vâlcea,
  • Călui și Brâncoveni – jud. Olt,
  • Sf. Treime, Lainici, Sf. Ioan Botezătorul și mânăstirea Logrești – jud. Gorj,
  • precum şi alte locuri de agrement sau sărbători câmpeneşti, din localităţile Izvoarele – jud. Olt, Leamna și Vela – jud. Dolj. Totodată, 100 de jandarmi din cadrul aceleiași unități vor participa în această perioadă la misiuni de menținere a ordinii publice, în sistem integrat, în zona de competență.

Jandarmii recomandă participanţilor să:

  • respecte indicaţiile forţelor de ordine,
  • acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale,
  • manifeste atenţie pe timpul deplasării cu lumânările aprinse în autovehicule, pe traseele de deplasare, precum şi pe timpul slujbelor religioase.

Jandarmeria recomandă cetăţenilor, în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să solicite ajutorul forţelor de ordine aflate în dispozitiv în situaţia în care este necesară intervenţia acestora sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS